Facebook chce připojit Afriku k rychlejšímu internetu, buduje podvodní kabel

Provozovatel sociální sítě Facebook buduje kolem afrického kontinentu 37 tisíc kilometrů dlouhý povodní kabel, aby zajistil africkým státům lepší připojení k internetu. Projekt nese jméno 2Africa.

Společně s partnery China Mobile, MTN, Orange a Vodafone a dalšími lokálními síťovými provozovateli se Facebook snaží zlepšit možnosti připojení k internetu pro 1,3 miliardy obyvatel celkem 23 států. Kabel má kromě Afriky zajistit lepší připojení také některým evropským a blízkovýchodním státům.

Podle Facebooku je Afrika kontinentem s nejhorším připojením. Provozovatel sociální sítě tak vycítil příležitost k rozšíření působnosti o další trhy. V současné době by v Africe měla být k internetu připojena pouze jedna čtvrtina území.

Jde tak o další expanzi posílení globální internetové infrastruktury. „Projekt 2Africa chápeme jako důležitý pilíř podpory obrovské expanze internetu jako jednu ze součástí rostoucí digitální ekonomiky v Africe,“ uvedla společnost v prohlášení.

Není to první projekt, při kterém se Facebook snaží vytvořit lepší podmínky pro připojení k internetu. V minulosti například testoval solárně poháněné drony, které měli rozšířit internetový signál i do těžko dostupných regionů v Africe, Asii i Latinské Americe.

Zdroj: engineering.fb.com

Facebook ale není jediný, kdo je aktivní v pokládání podmořských kabelů. Čínská společnost Huawei ke konci roku 2018 dokončila pokládání zhruba šest tisíc kilometrů dlouhých kabelů mezi Brazílií a Kamerunem.

V posledních letech však vyvstává otázka, zda by sociální síť měla mít tak velkou moc, jakou v současnosti Facebook disponuje. Případ Cambridge Analytica, kdy byla zneužita data miliónů uživatelů k manipulaci volebního chování, ukázal, že právě data o lidech používajících Facebook nebo jiné podobné platformy, jsou v dnešní době vysoce ceněnou komoditou.

Otázkou také zůstává, jak Facebook dokáže ručit za nezávadný obsah v jednotlivých jazykových mutacích. Například pro Českou republiku byla až v letošním roce angažována první správkyně, která má podezřelý obsah v češtině kontrolovat a v případné fake news označovat tak, aby se snížila jejich viditelnost na síti.

Není to také tak dávno od doby, kdy agentura Reuters zjistila, že Facebook právě kvůli nedostatku pracovníků ovládající jednotlivé jazyky, hrál důležitou roli při šíření nenávisti vůči etnickým Rohingům v Barmě.

Projekt 2Africa tak podtrhuje dlouhotrvající snahu amerických technologických gigantů o expanzi na africký kontinent. Například šéf Twitteru Jack Dorsey měl v plánu část letošního roku strávit právě v některém ze státu Afriky, aby dohlížel nad expanzí. Kvůli současné krizi způsobené onemocněním covid-19 však svůj plán neuskutečnil. Své aktivity rozšířili v poslední době i další technologické společnosti jako je Google nebo Microsoft.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Filip Zelenka

• Teritorium: Afrika
• Témata: Inovace a byznys
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme