Farmaceutický průmysl Kazachstánu rychle roste. Stále je ale závislý na importu

Koronavirová pandemie se pro kazachstánské zdravotnictví a farmaceutický průmysl stala skutečnou výzvou. Přes prudký rozvoj sektoru je ale země nadále závislá na dovozu léků ze zahraničí.

Nové hrozby v podobě mutací viru SARS-CoV-2, dalších vln respiratorních onemocnění, ale i potřeba kvalitních doplňků stravy otevírá českým firmám dveře k průniku na trh Kazachstánu.

Ilustrační fotografie

Kazachstán je nadále závislý na importu zejména z Indie, Ruska, Číny a Evropy. Místní výroba je totiž schopna zabezpečit pouze 17–20 % domácí spotřeby, zbytek musí být dovezen. V Kazachstánu působí 89 farmaceutických společností, které vyrábí 935 druhů léků a 1042 typů zdravotnických prostředků. Pouze několik dalších místních výrobců je specializováno na medicínskou techniku, i ta je z větší části dovážená.

S ohledem na výše uvedené se příležitosti k dodávkám do Kazachstánu otevírají také českým zdravotnickým firmám. Přesněji řečeno k rozšíření svých aktivit vzhledem k tomu, že česká farmaceutika jsou na místním trhu již přítomna. Za prvních pět měsíců roku 2022 byla z Česka do Kazachstánu dodána léčiva, včetně veterinárních, a farmaceutické výrobky v hodnotě přes 6,6 milionu amerických dolarů. Jedná se o čtvrtou nejvýznamnější položku českého vývozu dle SITC2.

Kazachstán po nepokojích? Ekonomiku čekají změny

Tuzemský export se tak vrací na předpandemické hodnoty. V roce 2019 dosáhl vývoz léčiv do Kazachstánu hodnoty téměř 11 milionů dolarů. Dlouhodobější dodavatelé mohou přemýšlet o společné výrobě, či investicích do lokalizace.

Zájem je i o lékařská zařízení a vybavení, jako jsou nemocniční lůžka, ortézy, implantáty, systémy biologické ochrany, zdravotnické prostředky apod. Podmínkou však je, stejně jako u léčiv, uspět v procesu certifikace a získání potřebných dovozních povolení v rámci systému Eurasijské ekonomické unie, což je vždy praktičtější zařizovat ve spolupráci s místním importérem-distributorem. Modernizace sektoru zdravotnictví v Kazachstánu by do budoucna mohla nabídnout možnosti též v oblasti digitalizace a inovativních technologií.

Covidový rozvojový impuls

Covidové období, byť způsobilo pokles ekonomiky a nemalou ztrátu lidských životů, poskytlo zásadní impuls k rozvoji zdravotnického, a zejména farmaceutického sektoru v Kazachstánu. Za rok 2020 byl zaznamenán 47% nárůst výroby léčiv, v roce 2021 se objemy zvýšily o dalších 24 % v porovnání s rokem 2020. Celková hodnota trhu s léčivy dosáhla za rok 2021 hodnoty více než 820 miliard tenge (1,9 miliardy USD). Zaznamenán byl i růst investic do farmaceutiky, za rok 2021 došlo ke zvýšení o 39 % v porovnání s rokem 2020, celkově bylo investováno 21,3 miliardy tenge (50 milionů USD).

Ilustrační fotografie

Investice v roce 2021 byly využity pro otevření závodu na výrobu imunobiologických přípravků a vakcín ve spolupráci s Národním centrem pro výzkum problémů biologické bezpečnosti v Žambylské oblasti na jihu Kazachstánu, který mimo jiné spustil výrobu kazachstánské vakcíny proti koronaviru QazVac.

Dále se jednalo o modernizaci závodu ChimFarm a rozšíření výroby Karagandinského farmaceutického komplexu, který distribuoval kazachstánskou verzi ruské vakcíny Sputnik. S cílem podpořit další rozvoj přijalo Ministerstvo zdravotnictví Kazachstánu Komplexní plán rozvoje farmaceutického průmyslu do roku 2025. Do tohoto roku chce vytvořit 30 nových výrobních podniků. Místní farmaceutičtí giganti jsou společnosti založené na investicích z Turecka, Číny, Ruska, ale i z evropských zemí. Aktivní je Polsko, jednání aktuálně probíhají i se švýcarskými, britskými, či japonskými investory.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Nur-Sultanu (Kazachstán). Autorka: Olga Kalinová, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Farmaceutický průmysl

Doporučujeme