Filipíny přicházejí na chuť českým IT technologiím

Sektor informačních technologií a řízení podnikových procesů (IT-BPM) na Filipínách v roce 2018 zaznamenal 5% růst zaměstnanosti. Podle Filipínské asociace IT a obchodních procesů (IBPAP) vykázalo toto odvětví v loňském roce známky oživení, přičemž přímá zaměstnanost vzrostla o 5,1 % na 1,23 milionu a vytváří pro ekonomiku přibližně 25 miliard dolarů.

IBPAP ve svém filipínském plánu IT-BPM 2022 odhaduje, že v příštích třech letech bude toto odvětví růst až o 7,8 milionu přímých a nepřímých pracovních míst. Rovněž předpokládá, že 73 % pracovních míst vytvořených v odvětví IT-BPM bude středních až vysoce hodnotných pracovních míst.

Růst byl zaznamenán díky výkonu nových lokátorů nabízejících širší škálu kvalitnějších služeb, jako jsou zákaznický servis, elektronický prodej, správy dodavatelského řetězce, podpora IT infrastruktury a analytiky. IT-BPM v současné době představuje na Filipínách nejméně 32 % veškerých kancelářských prostor.

Velvyslanectví České republiky v Manile v reakci na rostoucí poptávku po zvýšené konektivitě zorganizovalo první konferenci o českých informačních a komunikačních technologií s názvem „Czech Connect 2019“. Cílem konference bylo překlenutí českého a filipínského ICT sektoru formou prezentací a diskuzních panelů. V tomto roce se v Manile představilo pět významných českých společností a to konkrétně Kentico Software, Y Soft, Avast by Kaizen Internetworking, Flowmon Networks a Adastra Business Consulting.

Konferenci zahájila velvyslankyně České republiky na Filipínách Jana Šedivá. Dále hovořila Emmy Lou Delfin, ředitelka Úřadu pro rozvoj průmyslu ICT z Ministerstva informačních a komunikačních technologií (DICT), a pan Nicki Agcaoili, výkonný ředitel pro vztahy s investory a vnější záležitosti Asociace IT a obchodních procesů na Filipínách (IBPAP), který sdílel poznatky o aktuální situaci na trhu.

Témata byla dále diskutována prostřednictvím panelové diskuse a otevřeného fóra, který moderoval pan Teddy Sumulong, generální ředitel Computrade Technology. Konference byla vedena tak, aby přinesla příležitost pro hlubší spolupráci mezi Českou republikou a Filipínami.

Filipínský trh se tak v současné době otevírá českým IT technologickým firmám, které mohou nabídnout řešení v oblastech integrace, monitoringu procesů, cybersecurity či optimalizace procesů.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Manile (Filipíny). Autor: Benjamin Žiga, obchodně-ekonomický úsek.

• Teritorium: Asie | Filipíny | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme