Finsko hledá nanotechnologie pro zdravotnictví, pomoci mohou i Češi

Finsko má poměrně pokročilý výzkum a vývoj v oblasti nanotechnologií, nicméně řada produktů v sektoru HealthTech na trhu chybí. Pomoci by mohla i česká inovativní řešení, která se v rámci programu PROPED ve Finsku představila.

Zdravotnický a farmaceutický průmysl se ve Finsku zaměřuje na využití nejmodernějších technologií při diagnostice, léčbě a péči o pacienty. Exportní potenciál mají zejména inovativní softwarová řešení v oblasti online medicíny, využití umělé inteligence při diagnostice, dále pak právě nanotechnologie, biotechnologie či 3D tisk.

Ilustrační fotografie

S ohledem na nejrychleji stárnoucí populaci v Evropě je efektivní využití nejmodernějších technologií a postupů pro celkovou udržitelnost právě reformovaného zdravotnického systému zcela zásadní a nabízí se zde celá řada příležitostí i pro zahraničí hráče.

České firmy patří dlouhodobě ke světové špičce a v aplikaci nanotechnologií mohou nabídnout špičkové výrobky pro zdravotnický, farmakologický či kosmetický průmysl. Ve Finsku existuje značný potenciál pro uplatnění těchto výrobků, neboť zde i přes rozvinutý výzkum a vývoj není stále ještě široká aplikace nanotechnologií v řadě odvětví běžná. Hned osm českých firem sdružených v Asociaci nanotechnologického průmyslu ČR se proto v květnu představilo na akci pořádané Velvyslanectvím ČR v Helsinkách.

Šance i pro výzkum a vývoj

Mimořádný zájem vzbudily inovace v oblasti filtrační techniky, ošetření povrchů fotokatalytickými nátěry a nanovláken. Během intenzivních B2B jednání, kterých proběhlo téměř 70, byla navázána nová partnerství a finské firmy projevily zájem o konkrétní výrobky a rozvoj spolupráce.

Kromě zástupců českých firem a Asociace nanotechnologického průmyslu se během akce prezentoval také Český institut výzkumu a pokročilých technologií (CATRIN) Univerzity Palackého v Olomouci, který se zaměřuje na vývoj nových technologií pro čistou energii a udržitelné životní prostředí.

Český aplikátor Tugi zlomí strach lidí z injekcí

Asociaci nanotechnologického průmyslu reprezentovaly následující firmy:

  • Contipro, přední světový producent biotechnologicky vyráběné kyseliny hyaluronové
  • FN NANO, špičkový inovátor v oblasti vysoce účinných a funkčních fotokatalytických nátěrů 2. generace
  • Lifetech, vyspělá technologická společnost zaměřená na čistící a filtrační procesy
  • NAFIGATE Park, specialista v oblasti nanovlákenných materiálů pro filtraci vzduchu a tekutin
  • Nano2Health, producent nanonáplastí, respirátorů a filtračních nanovýrobků
  • Nanopharma, společnost zaměřující se na výzkum, vývoj a výrobu inovativních materiálových řešení s využitím nanovlákenných struktur
  • nanoSPACE, přední výrobce protiroztočových povlaků, přikrývek a polštářů s nanovlákennou membránou
  • nanoSPACE Technology, vývojář nových nanotechnologických produktů s důrazem na biodegradující materiály pro kosmetický, farmaceutický, textilní a energetický průmysl

Naprostá většina českých firem dosud s finským trhem zkušenost nemá, a proto velmi uvítaly tento projekt, který jim otevřel dveře na sice relativně malý, ale zároveň velmi specifický trh s vysokou poptávkou po inovativních řešeních, trh, kde hlavním kritériem úspěchu je kvalita a přidaná hodnota, nikoliv nutně nejnižší cena.

Zájem o česká nanořešení projevilo svou účastí přes 30 zástupců předních finských firem, například z oblasti stavebnictví, ventilace, filtrace, úpravy povrchů, energetiky či biomedicíny a dále představitelé několika finských akademických výzkumných pracovišť. V případě zájmu dalších českých firem o navázání kontaktů s finskými partnery můžete kontaktovat obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Helsinkách.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Helsinkách (Finsko). Autor: Daniel Horák, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Finsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme