Finsko má zájem o české bezpilotní letouny

Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV zaznamenal další úspěch na mezinárodních trzích. O jeho stroj má zájem pohraniční stráž Finska, která zvažuje jeho využití pro vzdušnou ostrahu hranic.

Úspěšná spolupráce s finskou pohraniční stráží by pro Primoco do budoucna kromě jiného byla zásadní referencí nejen v rámci Finska, ale celého severského regionu.

Ilustrační fotografie

Zájem o Primoco souvisí s prezentacemi, v rámci nichž české velvyslanectví v Helsinkách během několika měsíců postupně představilo společnost Primoco a celou škálu jejích bezpilotních řešení finským bezpečnostním složkám a předním firmám v oblasti obranného průmyslu. Zatím nejdále dospěla spolupráce právě s Pohraniční stráží Finska, která má o české bezpilotní letouny mimořádný zájem.

Schopnosti a různé modality letounu Primoco One 150 si finští pohraničníci ověřili během květnové cesty do Česka. Společnost předvedla schopnosti svého letounu One 150 ve velmi nepříznivých povětrnostních podmínkách, což umožnilo delegaci ověřit si jeho vhodnost pro provoz v drsném severském prostředí. Letoun byl vybaven elektrooptickým sledovacím systémem a dalšími prvky pro dálkovou detekci osob, a představoval tak konfiguraci určenou právě pro efektivní posílení ostrahy hranic.

Jaké nové typy letounů nabízejí tuzemští výrobci?

Ladislav Semetkovský, generální ředitel společnosti, shrnul návštěvu následovně: „Naše společnost je držitelem celoevropského provozního oprávnění LUC a díky tomu to, co delegace viděla, může být stroj kdykoli nasazeno v běžném provozu ve Finsku. Naše letadlo nese velmi pokročilé senzory schopné výrazně zvýšit efektivitu řídicích a monitorovacích činností při minimálních nákladech. Delegace měla možnost vidět, že naše letadla mohou plnit monitorovací úkoly i v podmínkách prakticky nulové viditelnosti, protože se nespoléhají pouze na optické senzory. Rádi bychom také poděkovali našemu velvyslanectví v Helsinkách, jehož podpora při organizaci návštěvy byla nedocenitelná.“

Technika namísto lidí

Matti Sarasmaa, vedoucí Oddělení pohraniční a pobřežní stráže zdůrazňuje význam bezpilotních letounů nejen v budoucnu, ale již dnes při ochraně vnějších hranic EU. „Musíme pokračovat ve využívání stále většího množství technických prostředků pro zajištění ostrahy hranic. Tím se nám uvolní pracovní síly pro úkoly, které dosud musí být vykonávány prostřednictvím lidských zdrojů. Poznatky, které jsme získali během naší návštěvy v Primoco, to jasně potvrzují,“ řekla Matti Sarasmaa.

„Řešení, která firma v této oblasti nabízí, jsou spolehlivá a různé jeho prvky nám otevřely oči v tom, jaké možnosti pro hlídání hranic existují. Nyní zvažujeme, jak technická řešení společnosti Primoco využít v příštích letech v praxi v rámci naší hraniční kontroly,“ vysvětlil Matti Sarasmaa. „Děkujeme kolegům ze společnosti Primoco za návštěvu a českému velvyslanectví v Helsinkách za její zprostředkování,“ dodal šéf finských pohraničníků.

Informace poskytnuta Zastupitelským řadem České republiky v Helsinkách (Finsko). Autoři: Jana Arhio, ekonomická specialistka, Daniel Horák, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Finsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl

Doporučujeme