Firma a živnostník roku: V Praze zvítězily průmyslová automatizace a výroba marmelád

Firmou roku 2022 se v Praze stala společnost ICE Industrial Services, která se zabývá výrobou automatizovaných výrobních linek či 3D tiskem betonu. Mezi živnostníky svým příběhem nejvíce zaujala a Linda Bezusová Kamarádová, věnující se tradiční výrobě marmelád, cibulád a sirupů ze sezónních čerstvých produktů.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, zvítězila Linda Štucbartová, první certifikovaná trenérka přístupu Sebeobrany pro všechny.

Linda Bezusová Kamarádová a Tomáš Vránek

Džemy i cibulády: Vítězka sází na čerstvost a kvalitu

Vítězná živnostnice Linda Bezusová Kamarádová se zabývá výrobou poctivých ručně zpracovaných džemů, sirupů a slaných delikates. Zaměřuje se především na kvalitu, čerstvost a sezónnost použitých převážně lokálních surovin a tradiční zpracování bez použití obvykle dostupných konzervantů.

V jejím sortimentu je přes čtyřicet druhů produktů, od klasických džemů, přes džemy kořeněné, s alkoholem až po tradiční pomerančové marmelády. Mimo sladkých marmelád vyrábí i bylinné a ovocné sirupy. Největší specialitou jsou cibulády vhodné k masu, sýru i na paštiky.

Houslařství a prodej paruk ovládly podnikatelské soutěže v Karlovarském kraji

Mnoho z jejích produktů získalo různá ocenění, především v Anglii. Cílí jak na koncového zákazníka, tak na gastro provozy. „Mé výrobky se řadí k luxusnějším potravinám, proto se velmi často hodí i jako osobní či firemní dárek,“ říká Linda Bezusová Kamarádová. Všechny recepty pocházejí z její hlavy.

„Paní Bezusová Kamarádová si zaslouží být oceněna jak za poutavou a inspirativní cestu podnikáním, tak zároveň i za zaujetí a chuť hledat nové cesty i možnosti ve svém oboru, okomentoval vítěze člen poroty Jakub Svatek z MONETA Money Bank.

Na druhé místo se v krajském kole probojovala Vanda Kofroňová, která organizuje koncerty především vážné hudby pro rodiče a děti. Bronz si odváží stavební inženýr se zaměřením na staré domy Martin Perlík.

3D tisk betonu i automatizované linky

Vítězná společnost ICE Industrial Services se věnuje průmyslové automatizaci, konstruuje, programuje a vyrábí automatizované stroje a linky. Řešení nabízí jako dodávkami na klíč, subdodávkami částí projektů nebo službami na hodinové bázi. Zaměřuje se na design a výrobu nových strojů i modernizaci stávajících zařízení.

V roce 2021 toto odvětví společnost rozšířila o 3D tisk betonu, kterému se věnuje nově zřízená divize. Firma začala jako dodavatel softwarových kapacit, poté přidala vlastní montéry a založením oddělení konstrukce se posunula od prodeje k dodávání kompletních návrhů strojů a linek, a to především pro automobilový́ průmysl.

3D tisk budoucností stavebnictví? ICE Coral tiskne i bunkry pro Ukrajinu

Dalším posunem byla implementace vlastního softwaru pro sběr dat a řízení projektů. Zákazníky jsou například Scania, Porsche, Audi, TGW, Strojmetal nebo Valeo. „Zásadní je rychlost dodání s dodržením slíbené dodací lhůty, flexibilita a samozřejmě kvalita. Obecně řečeno dodáváme efektivitu našich řešení, našich strojů i vedení projektů,“ říká zakladatel společnosti Tomáš Vránek.

„U vítěze oceňuji široký záběr podnikatelských aktivit a vzhledem k tomu, že s vítězem máme zkušenost v rámci automobilového průmyslu a známe kvalitu dodávaných služeb, tak za mě byli rozhodně jedni z favoritů,“ okomentoval volbu Martin Kadečka, vedoucí prodeje osobních vozů Volkswagen ve společnosti Porsche Česká republika.

Druhé místo získala firma EKO MB zabývající se recyklací plastů a výrobou recyklované 3D struny. Bronz bere společnost Mixit, která vyrábí müsli, cereální kaši, tyčinky a ořechová másla.

Slavnostní vyhlášení republikového finále v prosinci

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2022 a MONETA Živnostník roku 2022 se uskuteční 8. prosince na pražském Žofíně.

„Aktuálně zažíváme velmi turbulentní období, které na nás klade mimořádné nároky. Týká se to všech oborů činností a všech, malých, středních i velkých podniků a živnostníků. Proto je jejich podpora ještě důležitější než jindy a my jsme velmi rádi za to, že můžeme být partnery soutěže, která pomáhá rozvoji podnikání ve všech koutech republiky. I my se na všech svých projektech snažíme využívat v nejvyšší možné míře spolupráce s místními dodavateli, a podporovat tak střední podnikání a živnostníky v celé České republice,“ sdělila vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS, Iveta Štočková.

IBM Firma roku 2022 Hlavního města Prahy

  • ICE Industrial Services a.s. – průmyslová automatizace (Praha 1)
  • EKO MB s.r.o. – recyklace plastů a výroba recyklované 3D struny (Praha 4)
  • Mixit s.r.o. – výroba müsli, cereálních kaší, tyčinek a ořechových másel (Praha 4)

MONETA Živnostník roku 2022 Hlavního města Praha

  • Linda Bezusová Kamarádová – tradiční výroba marmelád, cibulád a sirupů ze sezónních
    čerstvých produktů (Praha 4)
  • Vanda Kofroňová – koncerty především vážné hudby pro rodiče a děti (Praha 10)
  • Martin Perlík – stavební inženýr se zaměřením na staré domy (Praha 14)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2022 Hlavního města Praha

Mixit s.r.o. – výroba müsli, cereálních kaší, tyčinek a ořechových másel (Praha 4)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2022 Hlavního města Praha

Linda Štucbartová – první certifikovaná trenérka přístupu Sebeobrany pro všechny (Praha
8)

Medailonky vítězných firem

ICE Industrial Services a.s. – Praha 1
www.ice.cz

Zabývá se průmyslovou automatizací, konstruuje, programuje a vyrábí automatizované stroje a linky. Řešení nabízí jako dodávky na klíč, subdodávky částí projektů nebo služby na hodinové bázi. Zaměřuje se na design a výrobu nových strojů i modernizaci stávajících zařízení. V roce 2021 toto odvětví společnost rozšířila o 3D tisk betonu, kterému se věnuje nově zřízená divize ICE Coral. Firma začala jako dodavatel softwarových kapacit, poté přidala vlastní montéry a založením oddělení konstrukce se posunula od prodeje k dodávání kompletních návrhů strojů a linek, a to především pro automobilový́ průmysl. Dalším posunem byla implementace vlastního softwaru pro sběr dat a řízení projektů. Zákazníky jsou například Scania, Porsche, Audi, TGW, Strojmetal nebo Valeo. „Zásadní je rychlost dodání s dodržením slíbené dodací lhůty, flexibilita a samozřejmě kvalita. Obecně řečeno
dodáváme efektivitu našich řešení, našich strojů i vedení projektů,“ říká CEO firmy Tomáš Vránek.

EKO MB s.r.o. – Praha 4
www.ekomb.cz

Je moderní rozvíjející se společností s více než desetiletou působností v oblasti odpadového hospodářství. V posledních letech společnost zareagovala na nárůst produkce plastů a možnosti jejich znovuvyužití. Pomocí moderních technologií drtí, aglomeruje, regranuluje a lisuje plasty jakékoli
kvality. Nevyužitelný́ odpad tak nekončí na skládce, ale vrací se do života jako vstupní surovina pro výrobu nových produktů. Sami vyrábí z plastového odpadu nové produkty ve formě 3D strun do 3D tiskáren. Od firem přebírá materiály ve formě zmetků z výroby, plastových desek, přepravek, trubek
nebo plastových víček. Měsíčně drtiče nadrtí přibližně 450 tun. „V roce 2013 jsme pořídili první drtiče na plastový́ odpad a již jsme se začali podílet na změně plastového odpadu do jiné formy, než je samotný́ odpad. V roce 2016 jsme pořídili aglomerační linku, která plastový́ odpad šetrně přetvoří ve vstupní materiál pro výrobu nových plastových výrobků.“ V roce 2019 společnost dále pořídila linku na výrobu 3D strun.

Mixit s.r.o. – Praha 4
www.mix.it

Zabývá se výrobou musil, cereálních kaší, tyčinek, oříškových snacků, zdravých cukrovinek a ořechových másel. Své produkty prodává na vlastních e-shopu mixit.cz i velkoobchodně do zhruba tisíce kamenných obchodů po celé České republice. Působí v ČR, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku
a Rumunsku. Patří mezi průkopníky inovativních customizovaných produktů, inovativního marketingu a nových trendů ve zdravé výživě. „Mixit nabízí již dvanáct let možnost namíchat si vlastní müsli, kaše nebo směs suchých plodů a další široký sortiment vlastních zdravých dobrot.“ Postupně budovali zaměstnaneckou strukturu, pořídili dvě velké unikátní linky na kombinování cereálií, sušeného ovoce a ořechů a zavedli vícesměnný́ provoz. Důležité je svými produkty bavit, zaujmout tím, že podobné v běžném supermarketu se zkrátka nepořídí. O marži se nedělí s řetězci, ale raději dělá poctivé produkty v menších šaržích.

Trojice nejúspěšnějších živnostníků

Linda Bezusová Kamarádová – Praha 4
www.marmelinda.cz

druhů produktů, od klasických džemů, přes džemy kořeněné nebo s alkoholem až po tradiční pomerančové marmelády. Mimo sladkých marmelád vyrábí i bylinné a ovocné sirupy. Největší specialitou jsou cibulády vhodné k masu, sýru, na paštiky. Mnoho z jejích produktů získalo různá ocenění, především v Anglii. Cílí jak na koncového zákazníka, tak na gastro provozy. „Mé výrobky se řadí k luxusnějším potravinám, proto se velmi často hodí i jako osobní či firemní dárek.“ Všechny recepty pocházejí z její hlavy. Nejdůležitější je pro ni zůstat konzistentní, pokud jde o špičkovou kvalitu i servis zákazníkovi. Cílem do budoucna je otevřít provozovnu s výrobnou na nějakém frekventovanějším místě v Praze. Druhým cílem je začít vyvážet marmelády na zahraniční trhy.

Vanda Kofroňová – Praha 10
www.filharmoniste.cz

Organizuje koncerty především vážné hudby pro rodiče s dětmi od úplně nejmenších po děti školou povinné. Seznamuje malé posluchače s melodiemi a nástroji, se kterými se obvykle poznají až mnohem později, kdy už vydrží tiše sedět na výchovných koncertech. „Hrajeme v sálech, kde si můžou
sednout na zem na deku, dát si svačinu nebo si hrát. Hudba si je v prostoru snadno najde.“ Důležitou ambicí je umožnit rodičům trávit s dětmi čas společně tak, aby to bavilo velké i malé. Hudebníci jsou profesionální muzikanti často se zkušenostmi z velkých tuzemských orchestrů i zahraničních pódií. Má radost, že si o nich hosté povídají, velká část diváků se o nich dozví od těch, kteří už u nich byli. Kvůli dětem výrazně omezuje kapacitu sálu oproti běžným koncertům, aby měly prostor. Programy, které pořádají ostatní hudební scény jsou určené pro starší děti a jsou víc orientované právě na
vzdělávání než na společný zážitek a rodiče, kterým samotným hudba chybí. Oni jsou jedineční pestrostí programu i prostor, komornějším provedením a možností volného pohybu dětí.

Martin Perlík – Praha 14
www.perlikprojekce.cz

„Jsem stavební inženýr, pomáhám lidem najít cestu, jak nově využít jejich starší dům, protože věřím, že není nutné zastavovat stále další louky a pole.“ Naplno se mohl svému podnikání začít věnovat od roku 2010, kdy složil autorizační zkoušky a mohl začít pracovat jako stavební inženýr sám za sebe.
Předtím pomáhal svému tátovi a dalším inženýrům. Zprvu bral jakékoliv zakázky, které byly v jeho silách. Už dříve ale tíhnul ke starým stavbám, po vysoké škole hodně pomáhal jako dobrovolník v Hnutí Brontosaurus, kdy o víkendech opravovali hrady a zámky a brzy se ke starým domům zase
vrátil. Tentokrát ale ve své profesi, začal se více zajímat o rodinné domy postavené od poloviny 19. století do roku 1989. Zvláště ho zajímají prvorepublikové rodinné domy a byty v činžácích z počátku století. Stále více vnímá, že práce stavebního inženýra se výrazně posouvá od prostého nakreslení projektu pro stavební úřad k partnerovi majitele rodinného domu, kterého celou přípravou provede a bude mu k ruce nebo na telefonu, když si nebude jistý, nebo se potřebuje poradit. Pomůže mu s byrokracií, domlouváním specialistů a desítkami dalších drobností, které z přípravy stavby vyplynou.

Doporučujeme