Firma OHB Czechspace se stává součástí mise planetární obrany Hera

Firma OHB Czechspace podepsala smlouvu s německou společností OHB System AG a bude se podílet na misi planetární obrany. Projekt Evropské kosmické agentury (ESA) nese název Hera a tým inženýrů ze společnosti sídlící v Brně bude odpovědný za vývoj struktury kosmické lodi včetně jejího podrobného návrhu, analytického ověřování, dohledu a podpory při mechanickém testování.

Inženýrský tým OHB Czechspace bude mít v rámci mise Hera na starost také mechanickou výbavu pro podporu ze země, a to včetně koncepčního návrhu testování a integrace.

Asteroid Didymos je cílem kosmické lodi DART | Evropská kosmická agentura ESA

Díky kosmické iniciativě AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), která vyvíjí sondu určenou k řízené srážce s asteroidem ohrožujícím Zemi, bude poprvé v historii předvedeno odklonění asteroidu od jeho trajektorie. Projekt AIDA se skládá ze dvou misí – první se jmenuje DART a spočívá v letu kineticko-nárazové kosmické lodi NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír), druhá se nazývá Hera a jedná se o průzkumnou kosmickou loď ESA. Cílem mise je binární systém asteroidu Didymos a jeho měsíce Dimorphos. V říjnu roku 2022 narazí kosmická loď DART do tohoto měsíce, což bude mít za následek trvalou změnu jeho oběžné dráhy kolem asteroidu. DART odstartuje ze Země 22. července 2021.

V rámci mise Hera odstartuje raketa Ariane 6 v roce 2024 a svého cíle dosáhne o tři roky později, tedy v roce 2027. U cíle provede podrobné zkoumání tohoto systému asteroidů a vyhodnotí dopady nárazu DART na něj. Pouze pokud úspěšně proběhnou obě mise – tedy jak DART, tak Hera – bude možné plně ověřit účinnost a použitelnost tohoto systému na další asteroidy.

Hera zkoumá kráter způsobený kosmickou lodí DART | Evropská kosmická agentura ESA

„Schopnost provést tuto misi je zcela zásadní, pokud chceme být v budoucnu schopni ochránit naši planetu a odklonit případný asteroid, který by hrozil srážkou se Zemí. A je velmi důležité, že se Česká republika rozhodla zúčastnit této mise s tak historickým významem,“ říká Pavel Dobeš, jednatel firmy OHB Czechspace. Pro tu jde o jeden z nejvýznamnějších projektů, na kterém se podílí.

Pojmy:

AIDA – Asteroid Impact and Deflection Assessment → společný kosmický projekt ESA a NASA, který se zabývá možnostmi zásahu asteroidů a vychýlení z jejich trajektorie.

DART – Double Asteroid Redirection Test → Dvojitý test přesměrování asteroidu pod vedením NASA.

Hera – Mise, která je součástí projektu AIDA a probíhá pod vedením ESA, provede průzkum dopadů mise DART (vychýlení asteroidu z trajektorie). Pojmenována po řecké bohyni, manželky boha Dia a ochránkyně manželství. 

Redakčně upravená tisková zpráva firmy OHB Czechspace

Doporučujeme