Firma PFNonwovens zdvojnásobí výrobní kapacitu v Jihoafrické republice

Česká společnost PFNonwovens zahájila provoz svého jihoafrického výrobního závodu již v roce 2019. Díky značnému úspěchu se po dvou letech rozhodla investovat další téměř miliardu korun.

Firma se rozhodla zdvojnásobit svoji jihoafrickou výrobní kapacitu. Kromě Jihoafrické republiky má společnost PFNonwovens dva výrobní závody v Česku a dále pak po jednom v Egyptě a USA.

Ilustrační fotografie

Přední světový výrobce netkaných textilií, česká společnost PFNonwovens, dříve též známá jako Pegas Nonwovens, realizovala svůj vstup na jihoafrický trh již v roce 2017. Její investice ve výši přibližně 1,3 miliardy randů (zhruba 2 miliardy korun) byla toho času největší investicí v Provincii Západní Kapsko za téměř deset let.

Vysoce moderní výrobní provoz PFNonwovens, který se nachází ve speciální ekonomické zóně Atlantis, tedy přibližně hodinu cesty od Kapského Města, byl spuštěn v roce 2019 a vytváří tak několik desítek vysoce potřebných pracovních míst.

Jak vypadá mistrovská židle? Přečtěte si o nábytkářské značce Master and Master

Vzhledem k velmi úspěšnému působení na trhu Jižní Afriky se společnost PFNonwovens ani ne po dvou letech rozhodla zdvojnásobit svoji výrobní kapacitu, a to prostřednictvím dodatečné investice do svého stávajícího závodu ve výši 650 milionů randů (1 miliarda Kč). Tento investiční záměr byl představen i v rámci 4. ročníku jihoafrické prezidentské investiční konference SAIC, který se uskutečnil na konci března v Johannesburgu – jihoafrické ekonomické metropoli.

Jednalo se o předposlední z pěti plánovaných investičních konferencí jihoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosy, jejichž cílem je do konce příštího roku přilákat do JAR investice v minimální výši 1,2 bilionů randů (1,8 bilionu Kč).

Během investiční konference byly představeny investice v celkové výši 332 miliard randů (500 miliard Kč), což činí od roku 2018 celkem 1,14 bilionu randů (1,7 bilionu Kč). Cíl prezidenta Ramaphosy tak byl již z 95 % naplněn a dle jeho vlastních slov bude zcela určitě v příštím roce, kdy se koná poslední z pěti SAIC, i díky PFnonwovens, výrazně překonán.

PFNonwovens patří mezi přední světové výrobce netkaných textilií, tedy materiálu, který se hojně používá při výrobě hygienických či ochranných pomůcek jako například pleny, tampony, vložky, sterilní medicínské oděvy či doplňky.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Pretorii (Jihoafrická republika). Autor: David Vaverka, ekonomický diplomat.

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme