Firma Stratosyst uspěla s projektem levitujících pseudosatelitů

Mladá česká technologická firma Stratosyst vyvíjí unikátní héliem plněné stratosférické nosiče, takzavané pseudosatelity levitující ve výškách kolem 20 kilometrů nad zemským povrchem.

Tato futuristická zařízení, označovaná HAPS – High-Altitute Pseudo-Satellite, představují technologický hybrid mezi družicemi a balóny.

Pesudosatelit dává netradiční možnost monitorování zemského povrchu z velkých výšek.

Nabízejí široké uplatnění v řadě oborů – například při monitoringu zemského povrchu, při astronomických pozorováních, v komunikaci a přenosu dat, v ekologii, zemědělství, předpovědi počasí, i pro potřeby bezpečnostního a obranného sektoru.

Levnější než družice

Pseudosatelity představují zároveň podstatně levnější technické řešení než družice, protože umožňují zařízení používat opakovaně a nad určeným místem zemského povrchu mohou setrvat celé týdne nebo měsíce.

Před čtyřmi roky se Stratosyst zapojil do akceleračního programu Business Runway, určeného na podporu začínajících technologických a inovačních firem. Tím firma získala v prostorách Technologického centra dobře vybavené kancelářské prostory, technické zázemí i manažerský servis.

Přečtěte si více o akceleračním programu Business Runway

V roce 2020 pracovníci sítě Enterprise Europe Network (EEN), která podporuje malé a střední podniky ve více než 60 zemích světa, napomohli firmě Stratosyst získat výhodnou dotační podporu z nového evropského programu „Ideas Powered for Business SME Fund“ určenou na aktivity související s ochranou a zhodnocováním duševního vlastnictví – takzvanou předběžnou diagnózu duševního vlastnictví a na registraci evropské ochranné známky.

Nová zakázka je v obranném průmyslu

Pracovníci EEN s firmou úzce spolupracovali i dlouhodobě na několika jiných pokusech směřovaných k získání finančních zdrojů nutných pro další vývoj pseudosatelitů. Tyto snahy se završily plným úspěchem v letošním roce, kdy Stratosyst získal prestižní zakázku na tříletý vývoj pseudosatelitní platformy pro projekt obranného průmyslu Ministerstva obrany ČR.

Jaké nové typy letounů nabízejí tuzemští výrobci?

Jiří Pavlík, zakladatel firmy Stratosyst , shrnul dlouhodobou spolupráci a podporu ze strany EEN a Technologického centra těmito slovy: „Účast naší firmy v akceleračním programu Business Runway považuji za zcela zásadní nejen v oblasti rozvoje naší technologie, ale především v oblasti financování vývoje a dosažení celkové zralosti našeho projektu“.

Zdroj: Enterprise Europe Network, autor: Václav Suchý

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme