Firma ZEBR: S inovacemi ke světovému prvenství

Firmě z moravských Milovic se vyplatilo vsadit na inovativnost a vlastní know-how. Za třicet let od svého vzniku se stala světovým lídrem v produkci strojů na výrobu stínící techniky. Své výrobky dnes vyváží do desítek zemí.

Z rozhledny Dalibor na kopci Kalvárie máme na Pálavu dokonalý výhled.  Hluboké lužní lesy, zelená stužka Dyje vinoucí se krajinou, malebná mozaika luk, polí a vinic, tajemná zřícenina Dívčích hradů, která se tyčí dvě stě metrů nad Novomlýnskou přehradou.

„Vidíš dole sluneční elektrárnu a areál vedle ní? Skoro všude fabriky hyzdí okolí. Tady haly nijak nevyčnívají. Je to zasazené do krajiny tak, že to působí nenásilně a přirozeně,“ ukazuje prstem směrem ke vsi Milovice můj průvodce z nedalekého Mikulova Petr Letocha. A já mu dávám zapravdu.

Je snadné uvěřit, že zde sídlí firma, která sází na zodpovědný přístup k životnímu prostředí. Ekologická, inovativní, využívající moderní technologie… A zároveň taková, kterou zná na počátku 21. století celý svět. ZEBR Milovice se postupně stal globálním lídrem ve výrobě strojů na produkci žaluzií.

Společnost ale nenabízí zákazníkům jen stroje pro výrobu stínící techniky, které jsou mimochodem výrazně úspornější a tedy ekologičtější než u konkurence.

„Ve výrobě každoročně investujeme do nových technologií, snažíme se držet na špici v kvalitě a přesnosti a zároveň využíváme automatizace, robotizace a chytrého kapacitního plánování. Přesnost a kvalita jsou klíčem i k dalším zajímavým oborům,“ připomíná zakladatel a majitel podniku František Zelinka.

„Od roku 2018 působíme úspěšně také v oblasti jemné mechaniky a optiky jako jeden ze zakládajících členů Českého optického klastru. Každoročně přihlašujeme v průměru jeden evropský patent,“ dodává.

Z malé dílny ke globálnímu věhlasu

„Náš region je převáženě zemědělského charakteru, stínicí technika ani strojařina zde silnou tradici zakořeněnou nemají,“ připouští na úvod. Přesto se hned po revoluci pouští do byznysu se značně nejistou perspektivou.

Začínal v malé nástrojářské dílně, kde vyráběl pro firmy z okolí střihací a lisovací nástroje. Firmu ZEBR s r.o. založil v roce 1991 s kolegou Tomášem Brhelem.

„Začátky každého podnikání byly a jsou obtížné. Zkoušeli jsme se prosadit zakázkovou výrobou nástrojů či nástroji pro automotive. Brzy jsme ale zjistili, že tudy cesta nevede a rozhodli se najít si tu vlastní,“ prozrazuje František Zelinka.

Tehdy se na něj obrátil majitel malé firmy, která začala s výrobou žaluzií na strojích ze Švédska. „Ty byly ale značně nekvalitní a navíc bez jakéhokoliv servisu. Pomáhal jsem mu tedy stroje opravovat a po jisté době se rozhodl, že si takový stroj zkusím vyrobit. Podařilo se a vznikl náš první stroj SA 25-03,“ popisuje.

Rostoucí firma nakoupila nové technologie a začala se zaměřovat na výrobu přesných střižných, ohýbacích a tvářecích nástrojů. V roce 1993 byl přihlášen první průmyslový vzor na stroj pro stříhání lamel interiérových žaluzií. Následně byla zahájena výroba válcovacích strojů, která vyústila v uvedení automatizované válcovací linky řízené průmyslovým řídícím systémem.

Na konci 90. let vznikla druhá divize ZEBR s.r.o. , zaměřená na výrobu technických výlisků z plastů, lisování plechových součástí a válcování hliníkových profilů.

„Na prahu nového tisíciletí jsme spustili výrobu nové generace strojů na výrobu venkovní stínící techniky, jejíž technologický vývoj má na základě získaných zkušeností každoročně stoupající tendenci. Letos jsme výrobu posílili o tlakové lití zinkových slitin, které využíváme jak pro výrobu našich komponentů pro žaluzie, tak i pro zakázkovou výrobu,“ vypočítává majitel.

Největší inspirací jsou pro nás zákazníci

Tržní prostředí vypadalo v Česku v 90. letech jinak než dnes, cesty k úspěšnému podnikání ale vedou stále stejným směrem.

„Firmy dnes vznikají podobně jako dříve – od počáteční myšlenky k realizaci. Stejně jako tehdy jde stále o dobrý podnikatelský nápad a způsob, jak ho prosadit. Vždy je potřeba najít ty správné cesty, pochopit trh a zejména zákazníky,“ říká František Zelinka.

ZEBR je dnes známý jako inovativní firma s vlastním know-how, která sází na průmysl 4.0 i výše zmíněnou odpovědnost (nejen) k životnímu prostředí.

„Uvědomujeme si, že být inovativní společností neznamená inovovat pouze produkt, ale veškeré technologie a procesy ve firmě, a to neustále. V oblasti našich produktů jsou pro nás největší inspirací samotní zákazníci, kteří za námi přicházejí se svými nápady a vizemi a společně se je poté snažíme realizovat,“ prozrazuje majitel.

ZEBR dnes úzce spolupracuje se všemi evropskými výrobci komponentů pro stínící techniku, takže klienti mají jistotu, že dostanou kompletní službu včetně servisu a dokonale odladěný produkt. 

„Trh i firma se neustále vyvíjejí a posouvají kupředu. Snažíme se, aby všechna naše oddělení měla kontakt se světem a také abychom sami přicházeli s novými nápady,“ dodává ještě Zelinka.

Dva směry vývoje

Podniky s vlastním výzkumem a vývojem mají před ostatními náskok. Pro firmu z Milovic je to doslova nezbytností. Výzkum a vývoj je v současnosti rozdělen na dva směry.

„Tím prvním je oblast stínící techniky. Společně s našimi zákazníky spolupracujeme na vývoji nových typů venkovního stínění. Zákazník tak získává unikátní produkt a my mu navrhneme a dodáme strojní vybavení pro jeho výrobu. Dále se snažíme posunout automatizaci výroby stínící techniky do oblastí, kde stále převládá manuální činnost.“

V tomto směru chystá ZEBR převratnou novinku, jíž hodlá zákazníkům představit na světovém veletrhu stínicí techniky R+T Stuttgart 2021.

„Druhým vývojovým směrem, jsou aktivity v rámci již zmiňovaného Českého optického klastru. Zde společně s 21 předními firmami a vědeckými či univerzitními pracovišti, spolupracujeme na zajímavých projektech. Firma ZEBR se zde profiluje jako dodavatel přesné mechaniky a motorizovaných prvků,“ doplňuje František Zelinka.

Firma stojí na exportu

Stroje firmy ZEBR jsou dnes instalovány v desítkách zemí po celém světě. Najdete je v továrnách ve střední Americe či Austrálii. Nejvíce zákazníků je ale samozřejmě z Evropy – tradičně silnými trhy v oblasti venkovního stínění jsou především Německo, Rakousko, Švýcarsko, Portugalsko, Španělsko či Itálie.

„Jsme ovšem pyšní na skutečnost, že jsou naše stroje i v českých firmách, například Climax, Eurosun, JackoDesign, Lomax, Neva a dalších,“ uvádí hrdý majitel.

Poptávka je velká doma i v zahraničí, vzhledem k velikosti domácího trhu je ovšem pro ZEBR nejvýznamnější právě vývoz za hranice. Do světa míří 80 procent veškeré produkce.

František Zelinka a jeho tým neusnuli na vavřínech. Do budoucna plánují další expanzi na zahraniční trhy, lákadlem a zároveň výzvou je pro ně především Latinská Amerika a Asie. Majitel si v tomto ohledu pochvaluje spolupráci se státní agenturou na podporu obchodu CzechTrade.

„Úzce a velice úspěšně spolupracujeme s jednotlivými kancelářemi CzechTrade. Ze zmiňovaných oblastí musím vyzdvihnout zejména kancelář v Mexiku, která nám zásadně pomohla při vstupu na tento trh. Svou profesionalitou, znalosti podnikatelského a společenského prostředí nám umožnila překonat počáteční bariéry a taktéž problémy spojené s prvními dovozy,“ chválí.

Mexiko je dnes pro firmu nejvýznamnějším trhem v Latinské Americe, s to z několika důvodů. Firma jej vnímá především jako most mezi Spojenými státy a Latinskou Amerikou.

Své ekonomické aktivity sem navíc každoročně posouvá více a více evropských firem. Trh Latinské Ameriky má srovnatelný potenciál jako trh EU, vstup do této oblasti je pro nás důležitý zejména z pohledu diverzifikace exportu naší společnosti,“ prozrazuje.  Firma věnuje na export značnou část prostředků a využívá i jiné zdroje než vlastní včetně evropských dotací.

Nebojí se do trhu investovat. Prošlapou si cestu

S firmou ZEBR spolupracuje CzechTrade dlouhodobě, za mého působení na zahraniční kanceláři v Mexico City jsme s nimi spolupracovali každý rok v rámci veletrhu CIHAC, kterého se firma účastnila vždy s vlastním velkým stánkem, který znamená nemalou investici. ZEBR proniká na trh způsobem, který je pro Mexiko i pro celou Latinskou Ameriku naprosto ideální – nebojí se do trhu investovat a hlavně mají s trhem trpělivost a nevzdávají se při prvních komunikačních problémech. Klienty má na starosti obchodní manažerka Lucie Krejzová, která mluví plynně španělsky, což je obrovskou výhodou na těchto trzích. Se španělštinou je půlka boje vyhraná a dává tak prostor věnovat se již čistě obchodním i neobchodním vztahům. Překážek bylo mnoho, pomáhali jsme firmě ZEBR nejen s obchodní činností, ale například i s velmi komplikovaným celním procesem, či se zásadními chybami na straně mexických organizátorů veletrhu, aby bylo pro firmu vždy vše co nejlépe připravené. Firma ZEBR také několikrát pozvala svého partnera do jejich výroby v ČR, čímž si získala skvěle osobní vazby, což je taktéž pro Mexiko nezbytné. S firmou dále pracujeme i na dalších trzích v Latinské Americe a je to podnik, který (přestože má výrobek, jenž v našem regionu není příliš známý) má velkou šanci na úspěch díky perfektně nastavené strategii. Tímto bych rád poděkoval celému týmu, který jsem měl tu čest poznat, za skvělou spolupráci a mohu je ujistit, že uděláme maximum pro to, abychom je v budoucnu mohli dále aktivně podpořit!!“

Pavel Eichner, vedoucí zahraniční kanceláře CzechTrade Bogota

Giving Back to Society

Progresivní firma z Milovic se podle Zelinkových slov snaží o vyrovnaný a férový vztah se zaměstnanci, zákazníky i okolím: „Takto sami vnímáme společensky odpovědné podnikání. Snažíme se podporovat konkrétní spolky, akce nebo osoby z našeho blízkého okolí a vracet tak regionu to, co nám dává.“

ZEBR tak denně v praxi naplňuje to, čemu v anglosaském světě říkají Giving Back to Society.

„K oblastem, které systematicky podporujeme, patří zejména péče o nemocné a seniory, péče o postižené, podpora práce s dětmi a mládeží, podpora sportovních spolků, podpora kulturních akcí a podpora péče o krajinu.  V neposlední řadě aktivně spolupracujeme s místními školami a podporujeme nejrůznější projekty technického zaměření,“ vypočítává majitel.

Zcela specifická je pak v podání společnosti z Milovic péče o životní prostředí. Firma leží v srdci chráněné krajinné oblasti Pálava a od počátku se snaží o minimalizaci dopadů na své okolí. Jak bylo zmíněno výše, areál podniku je architektonicky šetrný. Záměrem bylo od počátku to, aby zapadl do okolní krajiny. A to samozřejmě není všechno.

„Veškeré odpady, které jsou ve firmě vyprodukovány, třídíme a následně odvážíme k recyklaci. V roce 2019 jsme kompletně přešli na úsporné LED osvětlení.

K vytápění a chlazení budov používáme komplexní systém, který je právě kombinací vlastního řízení, využití zbytkového tepla ze strojů, tepelných čerpadel a našich tepelně izolovaných akumulačních zásobníků na teplou i chladnou vodu. Tento systém je oproti klasickým řešením minimálně o 30 až 40 % méně náročný na spotřebu energie. Do budoucna zvažujeme ještě zapojení fotovoltaiky,“ shrnuje podnikatel.

A je tu ještě jedna ryze soukromá aktivita Františka Zelinky – respektive projekt, na kterém spolupracuje s vedením Chráněné krajinné oblasti Pálava, který by si možná neznalý člověk nespojil s ekologií. Má ale pro CHKO nemalý význam…

„Po odchodu armády zůstaly v okolí Mikulova rozsáhlé plochy vojenských cvičišť, kde ochránci přírody objevili zcela nedotčené a unikátní přírodní společenstva rostlin a živočichů. Mnohá z nich navázaná právě na pravidelnou činnost člověka a zejména pak kypření půdy pásovou vojenskou technikou. Jelikož jsem vášnivým sběratelem vojenské techniky provádíme právě ve spolupráci s CHKO pravidelný pojezd těchto, dnes již přírodních rezervací, těžkou pásovou technikou.“

Firma ZEBR v kostce

ZEBR s. r.o. vznikla v roce 1991 v jihomoravských Milovicích. Dnes je jediným evropským výrobcem, který svým výrobním programem, poskytováním know-how, softwarem a výrobou zařízení zasahuje jak interiérovou a exteriérovou stínící techniku. Vyrábí stroje pro všechny typy výrobců. Klientům dodává nejen stroje, ale celá řešení včetně dodávky komponentů potřebných pro kompletaci žaluzií a sítí proti hmyzu. Společnost ZEBR se postupně stala světovým lídrem v oboru. Důraz klade na ekologičnost a společensky odpovědné podnikání.

Jakub Procházka
Foto: ZEBR, s r.o.

Doporučujeme