Firmy chtějí vězně. Téměř každý druhý odsouzený pracuje

Konjunktura se pozitivně odráží i ve vězeňství. Podle čerstvých statistik Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR pracovalo v dubnu 2019 z celkově 19 800 odsouzených 8800 vězňů, což je nejvyšší podíl za poslední čtyři roky.



Ilustrační foto, autor: Martin Pinkas/EuroAktuální zaměstnanost je téměř 45 procent. „Problém je, že se zvláště v průmyslových regionech poměrně rychle vyčerpaly zaměstnatelné kapacity. Firmy jsou sice schopné upravit některé provozy tak, aby vězně mohly zaměstnat, těžko ale mohou budovat výrobní provozy přímo v areálu věznic. Mají tedy zájem především o odsouzené, kteří mohou pracovat mimo ně,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Jednou z možností, jak zapojit do pracovního procesu i ty, kteří mají přísnější režim, je vytvářet dílny přímo uvnitř věznic. „Lidem ve výkonu trestu ulehčí práce zařazení do reálného života po propuštění. Vydělané peníze jim také často pomáhají vyrovnat se s problematickou situací, kdy potřebují uhradit dluhy nebo alimenty,“ dodává Jan Kameník z KAWE manufacture, která už takových dílen založila osm.

Právě exekuce jsou ale podle zkušenosti právničky neziskové organizace Rubikon centrum Pavly Aschermannové tím, co vězňům znemožní odrazit se ode dna. Recidiva je u nás 70procentní a jedním z důvodů jsou právě neřešitelné dluhy.

O problematice čtěte více: Firmy zaměstnávají stále více vězňů. Nabídka poptávce nestačí

Převzato z týdeníku Euro, Autor: Hana Boříková, foto: Martin Pinkas.

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme