Firmy mohou ušetřit za energie miliony. A nemusí je to stát ani korunu

I když ceny energií v posledních letech spíše klesaly, náklady na vytápění nebo osvětlení představují ve firmách stále významnou položku. Metoda garantovaných úspor EPC umožňuje podnikům snížit energetické ztráty.



Ušetřit peníze za energie a nemuset investovat ani korunu ze svého. To není nereálná sci-fi, ale charakteristika metody EPC. V jejím rámci dodavatel provede ve firmě úsporná opatření, například zateplení nebo výměnu osvětlení za šetrnější typ. Podnik však nemusí nic platit a celá investice se splácí postupně z peněz, které společnost v dalších letech za energie ušetří.

Ideální způsob, jak ušetřit peníze z firemního rozpočtu má snad jedinou vadu na kráse. Většina podniků v Česku o její existenci netuší. „Myslím si, že většina firem toho moc o EPC respektive energetických službách s garantovaným výsledkem neví. Projektů EPC v soukromém sektoru se v posledních letech udělalo skutečně málo. Určitě je to škoda,“ říká Ivo Slavotínek, předseda Asociace poskytovatelů energetických služeb.

Za topení šetří dva miliony ročně

Příklady firem, které služeb EPC využily, však potvrzují, že potenciál této metody je velký. Například v závodě společnosti Weiler Holoubkov, která patří k nejstarším výrobcům obráběcích strojů v Čechách i v Evropě, klesly náklady na vytápění z původních 4,5 milionů korun ročně na 2,7 milionu korun ročně. Areál společnosti, kde byl první soustruh na ruční pohon vyroben již v roce 1840, se skládá z několika výrobních hal a administrativní budovy. V rámci projektu byla původní parní kotelna

na mazut nahrazena novými zdroji ve formě lokálních teplovodních plynových kotlů a plynových teplovzdušných jednotek ve výrobních halách.

Stejným způsobem financoval Plzeňský Prazdroj rekonstrukci osvětlení skladů stáčírny. Garantovaná úspora za dva roky byla 121 774 korun, celková úspora přitom dosáhla za dva roky 817 315 korun. Obě zakázky realizovala společnost Siemens.

Podle společností, které služby EPC poskytují, přitom má tento druh zakázek ve firemním sektoru určitá omezení. „Samozřejmě, že v soukromém sektoru, tedy v průmyslových podnicích a komerčních nemovitostech, je daleko vyšší míra rizika. To je také jedním z důvodů proč se EPC zaměřuje více na veřejný sektor,“ zmiňuje Ivo Slavotínek.

Zatímco státní nebo krajské instituce nemohou zkrachovat nebo skončit v insolvenci, soukromé společnosti se mohou do ekonomických potíží dostat a to by pak mohlo ohrozit splácení úsporného projektu. Především pozice malých a středních firem je v tomto ohledu složitější.  

Návratnost úspor je dlouhodobá

„Významným omezením je velikost projektů EPC, které je možné pro malé a střední podniky realizovat. Obvyklá minimální velikost investice v rámci projektu EPC je zhruba 5 milionů korun.

Dalším limitujícím faktorem je očekávaná návratnost investic, to jest délka splácení. Soukromí vlastníci obvykle požadují velmi krátkou návratnost dva až tři roky, což není obvykle pro projekty EPC realizovatelné, protože se nejedná o jednotlivá opatření, ale o komplexní řešení, a to většinou vede k delším dobám návratnosti,“ doplňuje Ivo Slavotínek.

V České republice se metoda EPC používá více než 20 let a za tu dobu se zde uskutečnily projekty za více než tři miliardy korun. Například společnost Siemens realizuje v současné době v Pardubickém kraji EPC projekty s celkovou úsporou 71 milionů korun. Energetické úspory se týkají celkem sedmnácti objektů, jako jsou odborné školy, gymnázia a sociální ústavy v 13 různých městech v kraji. Kromě Pardubic jde například o města jako Chrudim, Vysoké Mýto nebo Česká Třebová. Všechny projekty budou hotovy do konce roku 2016.

„Na základě poskytnutých údajů jsme absolvovali řadu návštěv jednotlivých objektů a navrhli nejvýhodnější řešení pro co největší energetickou úsporu, které bylo nakonec shledáno jako vítězné. V projektech garantujeme úsporu celkem 71 milionů během deseti let,“ uvádí Leoš Grelich, ředitel úseku energetických služeb Siemens ČR.

EPC projekty, které Siemens v rámci Pardubického kraje realizuje, čítají dodání celkem 13 nových kotelen, instalaci tří kogeneračních jednotek, fotovoltaických panelů či výměnu téměř 2900 svítidel. Dále firma instaluje IRC systém pro více než 3000 otopných těles, systém řízení odběru elektrické energie pro sedm objektů a zajistí osazení více než 2500 spořičů vody. Všech 17 objektů bude rovněž napojeno do monitorovacího systému pro dálkovou správu energií.

Dalibor Dostál

• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme