Firmy nemohou najít „ajťáky“. Řeší to outsourcingem i náborem v zahraničí

Trh práce se stále potýká s nedostatkem IT expertů. Situace v Česku se za poslední léta nezlepšila, naopak. Více než polovina firem v IT a komunikacích bojuje s problémy při náboru odborníků.

Počet neobsazených pracovních pozic se počítá na desetitisíce a boj o odborníky neustává. Sehnat kvalifikovaného zaměstnance se pro podniky stává nadlidským úkolem. Poptávka po IT specialistech je obrovská a v Česku jich není tolik.

Mnohé podniky volí outsourcing celých služeb, nebo si najímají externí odborníky. Společnosti, které nabízejí outsourcing IT pracovníků či služeb, jsou v Česku stále populárnější.

Tento trend se projevuje zejména u vysoce specializovaných IT činností, kde se firmám ani nevyplatí zaměstnávat drahého odborníka, jehož služeb využijí pouze několik hodin týdně. Zkušené experty je také nejtěžší na pracovním trhu najít.

Podle dat statistického úřadu Evropské Unie se v roce 2020 potýkala s problémy najmout odborníky z oblasti informačních technologií a komunikace více než polovina firem v oboru (54 %).

Kde chtějí lidé pracovat? Nejvíce v informačních technologiích a v médiích

„Shánět vlastní experty je v dnešní době komplikované, nákladné a navíc extrémně zdlouhavé. Stále více firmám se vyplatí řešit IT externě,“ potvrzuje obchodní ředitel firmy vshosting~ David Lintimer. Přesun aktivit na externího poskytovatele však nemusí být pro každého výhodný.

„Je na rozhodnutí každé firmy, který pracovní model je pro ni z hlediska efektivity a potřeb vhodnější. Některé společnosti stále upřednostňují mít IT pracovníky in-house. Klíčovou roli hraje také specifické zaměření daných expertů. Vlastní vývojáři se firmě, která neustále dynamicky rozvíjí svou aplikaci či e-shop, vyplatí. Ale například péči o serverovou infrastrukturu je pro 95 % podniků lepší outsourcovat, protože získají kvalitnější práci za výhodnějších podmínek.“ dodává Lintimer.

„Ajťáky“ potřebuje každý: Nabírají je i za hranicemi

Přestože počet IT specialistů v rámci Evropské unie pomalu roste, poptávka po nich se zvyšuje mnohem rychleji. Situace na trhu práce je tak pro podniky ve všech oborech rok od roku horší. Podle údajů náborových společností na českém trhu momentálně chybí 15 až 20 tisíc IT pracovníků.

Firmy stále více hledají experty také za hranicemi. V řadě evropských zemí je totiž počet kvalifikovaných pracovníků vyšší než v Česku. Pokud navíc společnost nabízí možnost práce na dálku, nábor do IT oddělení si významně usnadní.

I když na outsourcing služeb ani na to, že své zaměstnance nikdy nepotkají v kanceláři, nebyly dlouho tuzemské firmy zvyklé, situace se rychle mění. Všechny důležité ukazatele nasvědčují tomu, že popularita těchto modelů se bude nadále zvyšovat.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme