Firmy se začínají zbavovat IT expertů. Poptávka po odbornících ale neskončí

Poptávka po počítačových odbornících stále převyšuje nabídku, přesto některé firmy „ajťáky“ propouštějí. Co je důvodem tohoto trendu a kdo by se měl v IT oboru o svou práci nejvíce obávat?

Český pracovní trh v informačních technologiích by podle odhadů stále mohl pojmout kolem tří set tisíc lidí. Mnoho firem ale zjišťuje, že má aktuálně více IT zaměstnanců než potřebují a začínají je propouštět. Dříve nevídaný jev.

Ilustrační fotografie

Pandemie koronaviru otočila pracovní trh naruby. Jednou z nejžádanějších profesí se v roce 2020 stali počítačoví experti. Tehdy jich firmy nabíraly desetitisíce. Teď se jich ale začínají zbavovat.

Ochlazení pracovního trhu

„Některé firmy zjistily, že mají více IT zaměstnanců, než aktuálně potřebují, a celosvětová vlna propouštění se projevila i na místním trhu práce. V poslední době se firmy více zaměřují na zvýšení produktivity, například využitím umělé inteligence. Důvody propouštění mohou zahrnovat změny v IT strategii, restrukturalizaci a přehodnocení potřeb pracovní síly v reakci na měnící se tržní podmínky,“ říká Denisa Janatová, ředitelka společnosti smitio.

I přes aktuální ochlazení pracovního trhu stále chybějí českým podnikům desetitisíce počítačových expertů.

Firmy v IT a e-commerce se chystají nabírat více lidí, více utrácejí

„A i když nyní pozorujeme zvýšenou dostupnost pracovních sil na trhu a některé firmy propouštějí nebo omezují nábor, je pravděpodobné, že se situace opět změní. Nebude to ale hned. V následujících měsících očekáváme, že vlna propouštění v IT bude pokračovat,“ dodává Janatová.

Ajťáci musejí držet krok s rychlým vývojem technologií

Zatímco ještě před pár lety firmy nabíraly i méně zkušené kandidáty a samy si je zaučovaly, dnes je situace jiná. „Ajťáci“, kteří nedokáží držet krok s rychlým vývojem technologií, ztrácejí konkurenceschopnost a firmy o ně nemají zájem.

Probíhající automatizace a implementace AI postupně omezí počet IT specialistů, kteří vykonávají rutinní práci, jako je údržba a správa systémů, zpracování dat a podpora uživatelů.

Poptávka po vývojářích, kteří pracují se zastaralými technologiemi a programovacími jazyky, bude stále klesat

Kateřina Marešová, smitio

„Také bude čím dál nižší poptávka po vývojářích, kteří pracují se zastaralými technologiemi a programovacími jazyky. Je proto důležité, aby se odborníci neustále rozvíjeli a rozšiřovali si obzory v oblasti aktuálních technologií,“ vysvětluje Kateřina Marešová, ředitelka obchodního oddělení a oddělení péče o zákazníky společnosti smitio.

Svět IT se mění. Na juniorních pozicích víc peněz nedostanete

IT odborníci jsou si situace na trhu práce vědomi. Ti zkušení ze svých požadavků ale zatím neslevují. Oproti tomu uchazeči o juniorní pozice už obvykle se svými požadavky na výši mzdy ve firmách neuspějí.

„Zkušení profesionálové mají jasnou představu o hodnotě svých znalostí a zkušeností a prozatím nejsou ochotni snižovat svůj standard. Na druhé straně junioři mají často vysoké nároky na mzdu, které ne vždy odpovídají jejich zkušenostem a odborným schopnostem. Zatímco v minulosti firmy kvůli nedostatku odborníků jejich vysokým nárokům zpravidla vyhověly, dnes už junioři během procesu hledání práce svá očekávání zpravidla přehodnotí a přijmou nižší nabídku,“ shrnuje Denisa Janatová. 

Jak firmy využívají AI a proč je důvěra v umělou inteligenci klíčem k úspěchu?

Aktuální situace na trhu práce navíc zmírňuje fluktuaci. Zatímco se „ajťáci“ ještě před rokem nebáli opustit současnou pozici a jít za lepším, dnes už změnu daleko víc zvažují.

„Vnímáme, že na IT trhu není tolik pohybu jako v minulosti. Mnoho profesionálů zůstává věrných svým současným zaměstnavatelům a vyhýbá se riziku nejisté změny,“ dodala.

V IT má 70 procent lidí zaměstnanecký úvazek

V informačních technologiích převažují zaměstnanecké úvazky. A i forma pracovního poměru může ovlivnit rozhodnutí vedení, zda si zaměstnance ponechat či ne.

„Zhruba 70 procent IT odborníků pracuje v zaměstnaneckém poměru, zbylých 30 procent pracuje na bázi kontraktů, tedy na IČO. Ovlivnit proces rozvázání pracovního poměru může i typ úvazku. Společnosti obvykle nejprve zkoumají klíčovost a povahu pracovních pozic a poté se zabývají rozvazováním těch, které jsou méně klíčové. Při rozhodování o ukončení pracovního poměru se zohledňuje několik faktorů, včetně typu pracovního vztahu, výše mzdy a délky trvání zaměstnání. Rozvázání spolupráce s kontraktory (OSVČ) je obvykle jednodušší a levnější než v případě zaměstnanců s plným úvazkem. Proto „ičaři“ většinou odcházejí v první vlně,“ vysvětluje Kateřina Marešová.

Průměrný plat počítačových odborníků se aktuálně pohybuje kolem 75 tisíc korun měsíčně, ve státním sektoru je to zhruba o 40 procent méně

Denisa Janatová, smitio

Jistotu trvalého a stálého příjmu může představovat státní sektor. Tam se ale „ajťáci“ nehrnou. Státní sektor má dlouhodobě problém s nedostatkem IT specialistů kvůli nižším platům a méně atraktivním benefitům.

„Průměrný plat počítačových odborníků se aktuálně pohybuje kolem 75 tisíc korun měsíčně, ve státním sektoru je to zhruba o 40 procent méně. Situaci by měla pomoci novela zákona o státní službě, která by měla zvýšit tabulkové platy zaměstnancům a zmírnit nedostatek IT pracovníků ve státním sektoru. Pomoci může ale i aktuální propouštění v soukromém sektoru. Státní sektor, kterému se IT odborníků nedostává a propouštění je v něm takřka nulové, totiž představuje stálý, ač výrazně nižší příjem,“ uzavírá Denisa Janatová.

Redakčně upravená tisková zpráva smitio

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme