Firmy snižují svou uhlíkovou stopu. Zlepšují energetiku budov, sázejí stromy

Odběr zelené elektřiny, firemní elektromobilita, efektivní správa budov vedoucí k jejich nižší energetické náročnosti – to jsou konkrétní kroky, jimiž se stále více českých firem ubírá k tomu, aby snižovaly svůj dopad na životní prostředí.

Zodpovědný přístup k planetě má jak etický rozměr, tak i pragmatický. Odpovědnost firem k životnímu prostředí zohledňuje čím dál více klientů, obchodních partnerů a investorů.

Společnost CI2, která připravuje audity vlivu činnosti firem na životní prostředí, sleduje v poslední době růst zájmu o problematiku udržitelnosti v podnikání. „Počet firem, které chtějí znát svůj dopad na klimatický systém Země, narůstá. Zájem za poslední rok narostl na dvojnásobek až trojnásobek,“ říká Josef Novák ze společnosti CI2 a dodává, že narůstající poptávka po jejich službách ještě nemusí znamenat, že se firmy budou chovat zodpovědněji, lze to však číst jako jeden z indikátorů.

Peníze jdou třeba na vysázení stromů

Efektivním způsobem, jak redukovat dopad na životní prostředí, je snižování uhlíkové stopy, protože oxid uhličitý je dle klimatologů jedním z hlavních příčin oteplování planety. Na webu dokumentu ČR 2030 zveřejnily některé firmy své závazky, které hodlají pro životní prostředí podniknout do konce třetí dekády 21. století. Skupina ČEZ se například zavázala vysadit za každého svého zaměstnance strom. Sázet stromy mohou firmy i nepřímo přispíváním do offsetových projektů, jež zaštiťují samosprávné celky. Peníze od firem či od jednotlivců v rámci těchto projektů bývají například využívány na výsadbu stromů, které oxid uhličitý pohlcují.

Nadace Partnerství

MONETA Money Bank si do roku 2020 stanovila závazek snížit objem vypouštěného CO2 o 35 %. Během dvou let to zvládla o 43,6 % a svůj závazek tak překonala. Povedlo se jí to jak v rámci svých budov, tak v rámci pohybu mezi nimi. Důležitou součástí „zelené“ mozaiky zmíněné banky je totiž jedna z největších firemních flotil elektrovozů v Česku. „Naši zaměstnanci najezdili v roce 2019 s celkem 68 elektromobily téměř 722 821 kilometrů, což se rovná osmdesáti cestám z Prahy do Tokia. Uspořili jsme tak 77,4 tun oxidu uhličitého, konkrétně jde o úsporu zhruba 48 zpátečních letů dopravního letadla přes Atlantik,“ říká Jiří Huml, ředitel divize sdílených služeb MONETA Money Bank.

Do programu vstoupila i Vitana

Uhlíková náročnost často souvisí s objemem výroby. Pokud firmy více vyrábí, mají i větší stopu. Přesto se dají nalézt firmy, které i přes nárůst svou stopu snižují. Podle Josefa Nováka z CI2 se nejčastěji jedná o pokles v oblastech vytápění, spotřeby elektřiny, ale i spotřeby pohonných hmot. „Jednou z firem, která je do která dlouhodobě měří svou uhlíkovou stopu, je i společnost Vitana (nyní Orkla Československo). Ta je do programu zapojena od počátku a její stopa klesla o 37 %,“ říká Novák. 

Snížit ekologickou stopu mohou firmy i nastavením efektivních procesů řízení svých budov a objektů, což snižuje jejich energetickou náročnost. Svou roli v této oblasti hraje i facility management. Společnost M2C nabízí svým klientům služby dohledového centra M2C Space, které na dálku monitoruje průmyslové objekty, kanceláře či obchodní centra a dokáže také monitorovat stav technologií a vzdáleně řídit výrobní procesy. „Průmyslové chlazení je například nastaveno na minus 20 stupňů celsia, nárůst teploty v chlazeném prostoru znamená zvýšený výkon, a tedy abnormální nárůst spotřeby elektřiny. To ale systém včas zjistí a provede kroky k minimalizaci ztrát,“ říká Jan Čulík, projekt manažer M2C Space.

Tisková zpráva společnosti společnost CI2

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme