Firmy z jižní Moravy se mohou hlásit o kreativní vouchery. Město Brno jim dá 4,5 milionu korun

Propagační video, nové webové stránky nebo lepší design produktu – i na to mohou firmy získat peníze z programu Kreativní vouchery Brno. Ten vyhlašuje město Brno společně s kreativním hubem KUMST, který provozuje inovační agentura JIC.

Jihomoravské firmy se o vouchery mohou hlásit od 4. až do 29. ledna na webu www.kreativnivouchery.cz. Vybírat mohou mezi 154 kreativci, kteří se na podzim zaregistrovali do Kreativní galerie. Na spolupráci s nimi mohou získat až sto tisíc korun. Celkem na program vyhradilo město čtyři a půl milionu korun.

Programem Kreativních voucherů podporuje město Brno společně s JICem a jeho kreativním hubem KUMST spolupráci podnikatelů, kteří chtějí inovovat své produkty a služby a potřebují k tomu služby fotografů, grafiků, designérů nebo jiných kreativců. Od letošního roku mohou o vouchery nově žádat i firmy, které svou činností nespadají do takzvaných prioritních oblastí inovační strategie Jihomoravského kraje. 

„Prostřednictvím voucherů chceme podpořit hlavně kvalitní firmy s vlastním produktem nebo službou, které mají šanci uspět i na mezinárodním trhu,“ vysvětluje expertka na kreativní průmysly Zdeňka Kujová, která má v JICu na starosti vedení kreativního hubu KUMST. „Prostřednictvím programu letos podpoříme čtyřicet až padesát projektů,“ doplňuje Kujová. O úspěšných firmách pak rozhodne dubnový los. Na realizaci spolupráce budou mít firmy čas přibližně do konce října 2021. 

Díky voucheru může vzniknout třeba propagační video

Spolupráci s kreativcem v rámci minulého ročníku programu má za sebou například firma AB-tex pletárna. Ta potřebovala připravit video, které by jednoduše vysvětlovalo, čemu se firma věnuje. Proto se spojila s kreativci Motionhouse, kteří pro ni vyrobili animované video.

„Výsledné video předčilo naše očekávání, jeho zpracování je naprosto perfektní. Dojalo mě, jak dokonale vystihuje firmu jako celek,” chválí si výstup spolupráce s firmou Motionhouse Eva Jurčíková z AB-tex pletárna. Animátor Ivan Floreš k tomu za Motionhouse dodává: „Animace má svoje specifika, která můžou být výhodou. Kromě toho, že je srozumitelná, umí popírat fyzikální zákony, a vymyslet se tak dá úplně cokoliv.“ 

Díky atraktivnímu zpracování a formě tak může firma oslovit prostřednictvím sociálních sítí i konkrétní nové zákazníky – v případě pletárny třeba rodiče, kteří šijí svým dětem oblečení a o možnosti koupit látku původem z Brna doposud neměli ponětí.

Kreativní vouchery mají pozitivní dopady

Jedním z cílů kreativních voucherů je ukázat, že spolupráce s kreativci může podnikání výrazně nastartovat. „Průzkum mezi podpořenými firmami ukázal, že firmám spolupráce s kreativci výrazně pomohla s oslovením nových typů klientů i se zvýšením tržeb. Pro drtivou většinu z nich jsou služby kreativců přínosem a pozitivní dopady spolupráce vidí již po jednom roce od zahájení spolupráce,“ říká Zdeňka Kujová za kreativní hub KUMST, který od podzimu loňského roku funguje v pilotním režimu. 

„KUMST nabízí podobné typy služeb jako samotný JIC, pod který patříme – tedy konzultace, prostory, propojování nebo akce. Rozdíl je v tom, že je zaměřen na profesionály z kreativních průmyslů, které mají svá specifika,“ vysvětluje Zdeňka Kujová.  

Kreativní vouchery nabídla moravská metropole jako první město v Česku v roce 2016 a inspirovala tím i další města a kraje. O celonárodním programu vážně uvažuje i Ministerstvo průmyslu a obchodu. V předchozích ročnících se zapojilo přes 600 malých nebo středních firem z jižní Moravy. Poukaz získalo 228 z nich. 

„Firmám dáváme možnost si za zlomek celkových nákladů vyzkoušet spolupráci s kreativními průmysly a vidíme zatím dobré výsledky. Většina spolupráce se v rámci kreativních voucherů totiž natolik osvědčí, že firmy chtějí s kreativními odborníky spolupracovat i nadále již bez podpory,“ vysvětluje primátorka města Brna Markéta Vaňková. Doplňuje ji náměstek Tomáš Koláčný: „Podpora podnikání a konkurenceschopnosti místních firem je jednou z důležitých priorit města Brna, stejně jako podpora rozvoje kreativních odvětví v regionu. Kreativní vouchery jsou osvědčeným nástrojem, který propojuje kreativní odvětví s ostatními obory regionálního podnikání a pomáhá místním firmám k lepší prezentaci produktů a služeb.“

Harmonogram Kreativních voucherů Brno

  • Registrace kreativců do kreativní galerie | 2.–25. 11. 2020
  • Online představení novinek letošního ročníku | 4. 11. 2020
  • Registrace firem | 4.–29. 1. 2021
  • Semináře pro firmy a kreativce | 2.–3. 3. 2021
  • Přihlašování projektů | 3.–24. 3. 2021
  • Losování | 28. 4. 2021

Další informace na www.kreativnivouchery.cz

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Design

Doporučujeme