Zdroj: CzechTrade

Formální jednání o dohodě o volném obchodu mezi EU a Filipínami se uskuteční v roce 2024

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová během své návštěvy Filipín od 31. července do 1. srpna potvrdila zájem Evropské unie obnovit jednání o dohodě o volném obchodu (FTA) s Filipínami, což jsou i pro Filipíny hlavní obchodní cíle.

Podle tajemníka ministerstva obchodu a průmyslu Alfredo Pascual mají Evropská komise a Filipíny zájem obnovit diskusi o rozsahu a formě spolupráce a ještě do konce tohoto roku uzavřít přípravná jednání. „Jsem velmi šťastný, že jsme nalezli shodu a obnovujeme jednání. Už v září začneme diskusí, abychom se začátkem nového kalendářního roku mohli formálně diskutovat o dohodě o volném obchodu,“ řekl Pascual.

Ilustrační fotografie

Pascual dříve uvedl, že cílem ministerstva obchodu a průmyslu je včasně uzavřít dohodu o volném obchodu s EU, protože se očekává, že země postoupí ze všeobecného systému preferencí EU plus (GSP+). Do roku 2025 se Filipíny stanou zemí s vyššími středními příjmy. „Ve chvíli, kdy se staneme zemí s vyšším středním příjmem, máme tři roky na to, abychom zůstali u GSP+. Je skvělé si užívat výhod GSP+,“ řekl Pascual.

V rámci GSP+ se na více než 6 000 produktů z Filipín vztahují nulová cla. „Chceme, aby se veškeré preferenční zacházení, které získáváme v rámci GSP+, přeneslo do dohody o volném obchodu a preferenční zacházení, kterého se nám nyní dostává, trvalo déle.“ dodává Pascual.

ExportMag.cz: Olpran zkouší prorazit v Chile, z nějž roste ráj cyklistů

Zároveň EU má zájem na snížení tarifů pro automobilová vozidla, aby mohla konkurovat vozům dováženým ze sousedních zemí. Jednání o dohodě o volném obchodu mezi EU a Filipínami byla posledních šest let pozastavena, přičemž poslední formální jednání proběhla v Bruselu v roce 2016 a na Cebu ve Filipínách v roce 2017.

Alfredo Pascual dodal, že zájem EU obnovit rozhovory o dohodě o volném obchodu s Filipínami signalizuje, že EU uznává snahu Marcosovy administrativy řešit problémy a obavy v oblasti lidských práv.

Zpracoval tým CzechTrade.
Zdroj: PNA (Philippines News Agency)

• Teritorium: Asie | Filipíny | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod | Ostatní

Doporučujeme