Francie: Nová továrna v Normandii na výrobu obřích lopatek pro větrné elektrárny

Na pobřeží Normandie byla zahájena výroba obřích lopatek pro větrné elektrárny GE Renewable Energy

LM Wind Power, dánský specialista na výrobu lopatek pro větrné turbíny, otevřel 6. listopadu 2019 v Cherbourgu  novou továrnu na výrobu lopatek pro mořské větrné elektrárny. Dánský výrobce byl v roce 2017 odkoupen energetickou skupinou GE Renewable Energy sídlící v Paříži.
V Cherbourgu se vyrábí nejdelší lopatky do větrných turbín na světě. S délkou 107 metrů patří tyto lopatky mezi jedny z největších složených součástek, které kdy byly vyrobeny. Tyto lopatky budou patřit k turbíně Haliade-X 12 MW firmy General Electric. Jedná se o nejvýkonnější mořskou větrnou turbínu na světe, která svými lopatkami obsáhne plochu 28 000 m2 a její koeficient ročního využití je 63 %.
Ředitel továrny v Cherbourgu Erwan Le Floch říká, že plán na tuto turbínu je v podstatě nakreslený: „Máme zpracovanou pracovní zátěž projektu pro výrobu 1200 lopatek do roku 2026.“ Lopatky jsou určené pro větrné elektrárny ve Velké Británii a Spojených státech.
Továrna, rozkládající se na ploše 11,5 hektarů u přístavu v Cherbourgu na pobřeží Normandie, představuje investici 100 milionů euro, nepočítaje investice místních orgánů na přípravu pozemků a doků. GE Renewable Energy má nyní v Cherbourgu 260 zaměstnanců, do konce roku plánuje navýšení na 300 a z dlouhodobého hlediska počítá s 550 zaměstnanci.
Továrna v Cherbourgu měla původně vyrábět lopatky dlouhé 73,5 metru určené pro francouzské elektrárny, ale GE Renewable Energy odstoupil od dvou projektů a nyní se podílí pouze na projektu v Saint-Nazaire. Lopatky pro tuto elektrárnu ale nebudou vyráběny v Normandii – tato elektrárna je nakonec zaměřena právě na výrobu obřích modelů lopatek pro větrné turbíny o délce 107 metrů.

Zdroj: Usine Nouvelle
Zpracoval koletiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Paříži

• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme