Future Food Forum se opět konalo v Dubaji

Po loňském úspěšném obchodním fóru Future Food se akce vrátila do emirátské Dubaje. Jde již o třetí ročník, který pořádá spolek UAE Food & Beverage Manufacturers Business Group, tedy místní asociace výrobců potravin a nápojů.

V letošním roce získala akce také podporu Dubajské obchodní komory a projektu Food Tech Valley. Letošní ročník se opět zaměřil na žhavá témata potravinové bezpečnosti, zásobovací řetězce, nové digitální technologie a budoucnost farmaření. Mezi sponzory fóra nechyběla jména jako Nestlé, GE, IFFCo nebo Agthia.

Ilustrační fotografie

Během rozhovorů byla zveřejněna aktuální data, která staví Spojené arabské emiráty na druhou příčku světových re-exportérů zemědělských výrobků a potravin hned za USA. Tento fakt řadí SAE mezi velmi vlivné a důležité hráče mezinárodního obchodu v celém regionu.

Letošní dvoudenní akce přilákala přes 600 delegátů, mezi kterými nechyběli ministři, vládní představitelé, majitelé největších místních podniků, akademici i světoví leadeři z oboru potravinářství. Diskutovat o této problematice a jejích budoucích řešeních přiletěli zástupci Ománu, Bahrajnu, Kuvajtu, Egypta, Jordánska, Velké Británie, USA, Francie, Švýcarska, Dánska a další.

Během úvodního proslovu viceministr pro ekonomii SAE uvedl, že potřeby zlepšení domácí produkce potravin a adopce nových postupů a technologií jsou v současné době nevyhnutelné a nutné. K dosažení těchto změn již SAE podnikají kroky a uzavírají takzvané CEPA, ekonomické dohody o spolupráci. V letošním roce byly uzavřeny tři, a to s Indií, Indonésií a Izraelem.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

Doporučujeme