Gambie: Malá země s dynamickou ekonomikou

Gambie se dlouhodobě řadí mezi stabilní země a poslední roky patří mezi dynamické ekonomiky v subsaharské Africe. Rostoucí ekonomika Gambie nabízí nové příležitosti i pro české exportéry a investory.

Gambie v posledních letech vykazuje solidní ekonomický růst. V roce 2018 vzrostla gambijská ekonomika o 6,5 % ve srovnání s 4,8 % v roce 2017. Na růstu se nejvíce podílelo stavebnictví, obchod se zbožím, cestovní ruch a svůj vliv mělo i zlepšení dodávek elektřiny. Podle mezinárodních ekonomických institucí je možné i v příštích letech předpokládat reálný růst HDP přibližně o 6 % ročně. Gambie je malá, avšak dynamická země s 2,1 miliony obyvatel obklopená Senegalem a na západě omývaná Atlantickým oceánem.

Pro české firmy se v Gambii naskýtají příležitosti v mnoha sektorech, neboť hospodářství země v současné době prochází modernizací. Perspektivní může být například oblast technologií pro zemědělství a zpracovatelský průmysl, další možnosti představují sektory dopravy a energetiky.

Obživa přibližně tří čtvrtin obyvatel Gambie závisí na zemědělství, které vytváří zhruba 20 % HDP. Mezi hlavní plodiny patří podzemnice olejná, obiloviny (rýže, proso), zelenina a ovoce (mango, papája). Důležité postavení v ekonomice má tradičně sektor služeb (66 % HDP), zejména díky obchodním aktivitám generovaných přístavem v hlavním městě Banjulu. Impulsem pro obchod bylo v roce 2019 i otevření prvního mostu přes řeku Gambii dělící zemi na dvě části.

Průmysl je prozatím méně rozvinutý a tvoří asi 14 % HDP. Co se týče nerostného bohatství, na území Gambie se nalézá omezené množství zdrojů, a to především bauxit a fosfát. Gambie však plánuje ve spolupráci se zahraničními společnostmi v příštích letech zahájit prospekci nalezišť ropy a zemního plynu v pobřežních vodách.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Dakaru (Senegal). Autor: Pavel Zástěra, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Gambie

Doporučujeme