Garage Angels oznamují svoji první investici – získávají podíl ve firmě Senzoor Czech

Garage Angels, neformální uskupení andělských investorů, oznámilo ke konci loňského roku dokončení první investice. Prostřednictvím společnosti GA Investiční I. získalo podíl ve výši 25 % v Senzoor Czech, technologickém lídrovi v oblasti chytrých čidel. Čidla Senzoor operují v rámci mobilních sítí LPWAN (low-power wide area network), tedy v atraktivním a rychle rostoucím oboru souhrnně označovaném jako Internet of Things (IoT).

Skupina Garage Angels vznikla na začátku roku 2019 v Brně a sdružuje především úspěšné regionální podnikatele a investory. Její vznik reaguje na mezeru v investičním ekosystému, kdy přes dostatek chytrých a schopných start-up podnikatelů a relativní dostatek fondů investujících do pozdějších fází života firem, chybí skuteční business angels, kteří firmě dodají první a nejvíce potřebný rizikový kapitál. Andělští investoři poskytují zainvestovaným firmám také své bohaté zkušenosti a vytvářejí tak investice s výraznou přidanou hodnotou. Andělský investor přemýšlí stejně jako zakladatel start-upu – sám je či byl podnikatel, sám byl kdysi zakladatelem začínající firmy.

Během několikaměsíční doby se skupině Garage Angels přihlásily desítky startupů o investici, přičemž zhruba polovina z nich byla pozvána na předváděcí den (tzv. pitch day), kdy probíhá prezentace a následná diskuse se členy Garage Angels. V současné době je tedy jedna investice dokončena, se čtyřmi dalšími start-upy Garage Angels dále diskutují a zhruba deset z nich je v režimu „sledování“, kdy Garage Angels očekávají od start-upu určitý pokrok v produktu nebo v podnikání, aby mohli v rozhovorech pokračovat.

Významným partnerem Garage Angels je inovační agentura JIC, která se mimo jiné stará i o rozvoj podnikatelského ekosystému v jihomoravském regionu. Garage Angels podporuje při výběru vhodných podnikatelských záměrů. „Podmínkou rozvoje regionu a jeho potenciálu je fungující ekosystém. A Garage Angels v něm hrají důležitou roli. Právě jejich investiční nezávislost a podnikatelská zkušenost přináší začínajícím podnikatelům nové možnosti rozvoje jejich podnikání,“ vysvětluje ředitel JICu Petr Chládek a dodává. „Velmi si cením toho, že ekosystém produkuje osobnosti, které mají silnou vizi a touhu rozvoj regionu podpořit. To je bezesporu obrovskou devizou našeho regionu.“

Senzoor byl zároveň jedním ze start-upů, který byl podpořen konzultačními činnostmi ze strany JIC. Ty jsou poskytovány zejména malým a středním podnikům mimo jiné díky zapojení JIC v rámci mezinárodní sítě Enterprise Europe Network (EEN).

„Jsem příjemně překvapený tím, jak se činnost Garage Angels rozjela. Nečekal jsem tak velký počet zájemců o investici a hlavně jsem nečekal, že tolik záměrů bude smysluplných a kvalitních, a tolik zakladatelů firem tak dobře připravených a podnikatelsky zjevně schopných. Velmi mě to těší – je vidět, že v České republice je skvělý podnikatelský potenciál, který čeká na svoje naplnění,“ dodává Jiří Hlavenka, člen skupiny Garage Angels.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Investice

Doporučujeme