Garage: Dílna a obchod v jednom slouží kreativním ženám

Sympatické majitelky Tereza Kynclová a Bára Králová stvořily prostor, v němž se přirozeně prolíná dílna, obchod a kancelář. Díky tomu se tu zákazníci cítí dobře.

Kreativní garážistky. Barbora Králová a Tereza Kynclová se znaly ještě dříve, než se potkaly v práci, jsou totiž vzdálené příbuzné.  | Hynek Glos (MF)

Malý domek v klidné ulici pražských Strašnic klame tělem. V názvu má sice slovo „garáž“, a taky tak trochu vypadá, ale roky sloužil jako prodejna. Výloha se tváří jako květinářství, uvnitř se však skrývá mnohem víc. 

Sympatické majitelky Tereza Kynclová a Bára Králová si s původním interiérem ve stylu raných 90. let poradily s hravostí a vtipem. Stvořily prostor, v němž se přirozeně prolíná dílna, obchod a kancelář. Díky tomu se tu zákazníci cítí dobře. Interiéru vévodí velký stůl, u kterého se tvoří, pije se káva, vážou kytky, brousí dřevo, vyrábějí šperky nebo vyřizují e-maily, objednává se materiál a píší nabídky.

Garage tedy funguje především jako dílna, v níž její dvě majitelky tráví většinu dne. Protože chtěly prostor využít naplno, zařídily ho jako malý krámek s originálními doplňky, květinami a dobrou kávou na cestu. Večer tu pořádají seberozvojové kurzy pro dospělé. 

„Děti i dospělí zde mohou oslavit narozeniny, připravíme jim tvůrčí program podle jejich představ, oslavy s tvořením jsou oblíbené,“ vysvětluje Bára.

Zrozena z nepokoje

Neskromný sen propojit koníček s obživou nosila Tereza Kynclová v hlavě dlouho. Ve volném čase úspěšně vedla sezonní workshopy pro firmy, při nichž zejména dámské kolektivy vyráběly věnce, vázaly kytky a tvořily květinové dekorace k různým příležitostem. Z finančních důvodů dlouho váhala, jestli jít vysněnou cestou, aby neohrozila svůj pro rodinu nezbytný příjem ze stálého zaměstnání.

„Kolem zavřeného strašnického domku jsem chodila tři roky a myslela si, že by to byla moc hezká dílna spojená s krámkem,“ přibližuje Tereza pozvolné kroky ke změně. „V zaměstnání jsem už byla dlouho, náplň práce mi nepřinášela uspokojení a já jsem si čím dál tím častěji říkala, že jestli se alespoň nepokusím zrealizovat svůj sen, tak se budu v šedesáti nenávidět.“

Bára Králová také toužila dělat něco smysluplného: „Takové to ‚pošli mejl tam a zavolej jinam‘ mě neuspokojovalo. Vždycky jsem chtěla pracovat s dětmi a seniory, dokonce jsme si s manželem propočítali, na kolik by nás založení domu seniorů přišlo, ale bylo nám jasné, že na něco takového prostě nikdy nebudeme mít. Ráda jsem kývla na Terezin nápad.“

Hynek Glos (MF)

Rodinný podnik

Domluvily se s majiteli na pronájmu a za vydatné pomoci rodinných příslušníků svou Garage otevřely. „Bára a její manžel jsou neskutečně zruční a výborně to umějí se dřevem, vyrobili veškeré zařízení,“ pochvaluje si Tereza. „Můj muž je grafik, udělal nám webové stránky, vymyslel podobu loga, vyrobil vývěsní štít, zpracovává a dodává nám veškeré propagační materiály. Všechno jsme financovaly z úspor, do půjček se nám nechtělo.“

V práci jsou schopné se plnohodnotně zastoupit, i když Bářinou doménou jsou workshopy zabývající se prací se dřevem, především ty na výrobu ptačích budek, které posléze dodávají Lesům hl. m. Prahy. Na starost má také sociální sítě. Tereza zase vede floristické workshopy. 

„Výborně se doplňujeme. Tereza je sice větší bohém, já se spíš držím při zemi – třeba když chce koupit deset balení kytek, mně by jich stačilo šest, ale často jí musím dát za pravdu,“ směje se Bára.

Dílna s přidanou hodnotou 

I když by se mohlo zdát, že Garage je jen splněným snem o „dílničce a obchůdku“, za vším je promyšlený byznys plán, jehož životaschopnost dokazuje třeba nedávná spolupráce se známým obchodním centrem. 

„Vyzkoušely jsme si při ní, že jsme schopné manažersky zvládnout i velké dlouhodobější projekty. Naším hlavním podnikatelským záměrem jsou firemní tvůrčí workshopy, sezonní i stálé dekorace rozličných firemních prostor. Pravidelně dodáváme květiny do společností, hotelů a provozoven, staráme se o sezonní výzdobu komerčních i soukromých prostor a moc rády vymýšlíme a vyrábíme květinové a jiné přírodní dekorace pro oslavy a svatby,“ přibližuje Bára. 

„V našich rodinných autech skoro vždycky najdete nějakou větev, prkno, mech, pařez nebo roští, co jsme někde sebraly při cestě, protože jsme ho tam prostě nemohly nechat. Naši muži z toho šílejí,“ doplňuje ji se smíchem Tereza.

Garage žije naplno

Firemní tvořivé workshopy jsou oblíbeným typem teambuildingových aktivit, hodí se pro všechny věkové skupiny. Účastníci si navíc domů odnášejí vlastnoručně vyrobenou dekoraci. Tyto aktivity se také dají hezky využít k budování vztahů s firemními klienty. „Snažíme se rozšiřovat nabídku a stále vymýšlíme, jak většinu workshopů udělat ‚mobilních‘, aby se s nimi dalo elegantně přijít do jakékoli firmy,“ pokračuje Tereza.

Majitelky by chtěly více obsazovat pravidelné tvůrčí kurzy různého zaměření, ale zatím se to moc nedaří. I když nabízejí zajímavé programy, zdá se, že málokdo je ochotný strávit tři hodiny háčkováním košíčku, když si ho může za pár korun koupit. 

„Sezonní floristické workshopy však bývají vyprodané, stejně jako přednášky pro děti o zvířatech. Zveme na ně různé záchranné stanice a děti si při nich můžou nakrmit třeba netopýra,“ pokračuje Bára. 

„Některé workshopy jsou připravené pro děti s rodiči, aby tvořili společně a měli z toho hezký zážitek. Větu ‚tohle jsem vyrobil s tátou‘ totiž už moc často neslyšíte. Baví nás, že naši zákazníci jsou vynalézaví, klidně se staví i mimo vypsané termíny kurzů s tím, že mají zrovna hodinku čas, jestli by si nemohli třeba uvít kytku. Rády jim vycházíme vstříc, jsme šťastné, když to v garáži žije,“ doplňuje Tereza. 

Majitelky Garage

Barbora Králová (37) vystudovala odbornou biologii se zaměřením na ornitologii. Do narození dětí pracovala ve společnosti, kde pečovala o korporátní klienty, po mateřské dovolené nastoupila na poloviční úvazek jako konzultantka ve firmě zabývající se vzděláváním.

Tereza Kynclová (45) se po gymnáziu věnovala rodinnému podnikání, vyváželi do Evropy kvalitní české řemeslné výrobky. Po mateřské dovolené se již k rodinnému byznysu nevrátila a pracovala ve vzdělávací společnosti, kde se potkala s Bárou a do- mluvily se na společném podnikání.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jana Šulistová.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme