Podle aktuální analýzy poradenské společnosti Dun & Bradstreet od začátku roku v Česku zaniklo 524 restaurací. Těžká situace ale mnohé podnikatele zcela neodradila – Dun & Bradstreet uvádí, že na druhé straně jich 716 vzniklo. Je to však nejméně za poslední dekádu.
„Provozovatelé stravovacích zařízení jsou v kleštích. Vysoké ceny energií, surovin a dalších vstupů je, na jedné straně, nutí zdražovat, tím ale, na straně druhé, přicházejí o zákazníky, kteří nechtějí nebo nemohou nárůst cen akceptovat. Pro některé podniky to může mít fatální následky,“ popisuje současný vývoj na trhu analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.
Mobilní provozovna: Jak na stánkový prodej
Podle databází Dun & Bradstreet v Česku aktuálně podniká 23 211 restaurací, společností s ručením omezeným nebo akciových společností. Od začátku roku jich vzniklo 716, což je nejméně za posledních deset let a téměř o tři čtvrtiny méně než v rekordním roce 2016. Zároveň zaniklo 424 provozoven, o 44 % víc než v roce 2016, ale nejméně od roku 2019.
Vývoj počtu firem (s.r.o. a a.s.) s předmětem činnosti stravování a pohostinství (NACE 56)
Rok | Počet založených | Počet zrušených | Celkový počet |
2010 | 1 253 | 139 | 10 277 |
2011 | 1 137 | 151 | 11 158 |
2012 | 1 289 | 150 | 12 087 |
2013 | 1 234 | 162 | 13 060 |
2014 | 1 473 | 192 | 14 166 |
2015 | 1 594 | 246 | 15 505 |
2016 | 2 558 | 294 | 17 496 |
2017 | 2 152 | 396 | 19 354 |
2018 | 1 722 | 467 | 20 725 |
2019 | 1 445 | 621 | 21 592 |
2020 | 1 311 | 521 | 22 320 |
2021 | 1 004 | 524 | 22 874 |
2022* | 716 | 424 | 23 211 |
Kromě právnických osob je v gastrobyznysu registrováno 110 973 živnostníků. Jejich celkový počet od roku 2020 mírně klesá a současně roste podíl spících subjektů. Zatímco v roce 2020 bylo na trhu 112 488 OSVČ podnikajících v oblasti stravování a pohostinství a počet neaktivních podnikatelů dosahoval 55,7 %, aktuálně počet neaktivních subjektů přesáhl 57 %. Počet aktivních podnikatelů tak klesl o 2 262.