Global Goals Summit už za týden. Přinese unikátní zero waste menu i rozhovor s legendou udržitelnosti

Čtvrtek 13. října se ponese v Národním muzeu v Praze v duchu udržitelnosti a oceňování inovativních projektů, které to se záchranou planety myslí opravdu vážně.

Jako každý rok, i letos bude Asociace společenské odpovědnosti udělovat prestižní ocenění v udržitelnosti — Ceny SDGs. Slavnostnímu galavečeru předchází Global Goals Summit s českými i zahraničními řečníky pořádaný ve spolupráci s internetovou televizí DVTV.

Cíle udržitelného rozvoje

Pořadatelé až na poslední chvíli vytáhli eso z rukávu v podobě Georga Kella. Osobnost, která se významně zasadila o rozvoj udržitelného podnikání ve světě a momentálně edukuje mezinárodní společenství i podnikatele o ESG investicích, nesměla na této české události chybět.

„Georg Kell je jednou z nejvýznamnějších osobností na poli udržitelnosti a ESG. Dlouhá léta pracoval pro instituce OSN a již v roce 2000 založil a vedl United Nations Global Compact, největší iniciativu v oblasti udržitelnosti podniků na světě. K ní se přihlásilo už více než 16 tisíc firem ve 160 zemích,” popsala zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlová a dodala, ze Georg Kell vystoupí po boku dalších světových i českých řečníků.

Další novinkou v programu je swap (neboli výměna) udržitelného oblečení. Hosté si mohou přinést kousek ze svého šatníku, který už nenosí, a vyměnit ho za udržitelný merch „Don’t Choose Extinction”. Na něm se podílela mladá upcycle značka Ultravagant.

Pohoštění jen z lokálních surovin a beze zbytků

Na popud pořadatelů se také propojil White Circus catering společně s Rohlik.cz a připravili exkluzivní zero waste menu, ve kterém se neplýtvá. Suroviny těsně před expirací nebo nedokonalé ovoce a zelenina se sváží elektrododávkami Rohlíku od července do října do kuchyně White Circus, kde pod taktovkou majitelky Milady Janákové probíhá nakládání, sušení, kvašení a podobně.

Ilustrační fotografie

„Díky tomu, že jsme se mohli připravit a zbytkové suroviny nám z Rohlíku přijíždějí měsíce před eventem, můžeme hostům i na podzim slíbit pestré menu a méně přidaného cukru díky přirozené cukernatosti ovoce a zeleniny trhaného v sezóně. Hosté se mohou těšit například na špagety z okurky se sýrem a škvarky ze švestek. K transportu nám Rohlík nabídl papírové bedny po banánech, které opět vracíme k dalšímu použití,” vysvětluje šéfkuchař Vladimír Čech.

Sezónní potraviny od lokálních dodavatelů s blížící se expirací tak dodává Rohlik.cz a maso nahradí rostlinná alternativa od The Vegetarian Butcher. „Pro catering na Global Goals Summit a Ceny SDGs doručujeme White Circus hlavně české ovoce a zeleninu. Vše je veganské nebo vegetariánské. Potraviny nejsou nijak závadné, stále jde o produkty té nejlepší kvality, jen nejsou dokonalé. Chceme i tímto způsobem lidem ukázat, jak jde omezit plýtvání a nakupovat a vařit udržitelně a ekonomicky,” doplňuje Olin Novák, CEO Rohlik.cz.

Global Goals Summit odhalí komunitní dílo českých 3D tiskařů

Spojovací linkou a také hlavním „řečníkem” na Global Goals Summitu je dinosaurus. Více než stovka českých 3D tiskařů přijala myšlenku Asociace společenské odpovědnosti a vytvořila pod hlavičkou společnosti Plastenco z recyklovaného plastu komunitní dílo – téměř šestimetrovou sochu vyhynulého plateosaura pojmenovanou Pla(s)teosaurus.

„Na akci mu dáme slovo, aby veřejnosti předal jediné poselství: Nevolte vyhynutí! Věříme, že může inspirovat a motivovat každého k činům. Stejně, jako zmizeli ze světa dinosauři, mizí i dnes veškerá biosféra a my jako lidstvo tomu ještě můžeme zabránit. Protože když uděláme změnu u sebe, společně dokážeme mnoho. A to je ostatně cíl všech řečníků – představit příklady dobré praxe a ukázat, co všechno lze pro udržitelnost udělat,” vysvětlila poslání Pla(s)teosaura Lucie Mádlová.

Ilustrační fotografie

Výstupem summitu bude také Manifest pro návštěvníky. Převezme na sebe úkol motivace a bude sloužit jako průvodce malými kroky, které může udělat každý. 

Global Goals Summit je součástí Cen SDGs 2022. Letošní ročník Cen SDGs, světově unikátním oceněním za naplňování globálních cílů OSN, vyhlašuje Asociace společenské odpovědnosti ve spolupráci s Evropskou komisí, Ministerstvem zahraničních věcí, Ministerstvem životního prostředí a pod záštitou Českého předsednictví v Radě Evropské unie. Byznys partnery letošního ročníku jsou společnosti EY, Hello bank!, Heureka, Google, Unilever a Skupina ČEZ. Za mediální podpory DVTV.cz, Euronews, EURO, Forbes Česko, Marketing & Media a TV Nova.

Více informací najdete na webu Global Goals Summit.

Redakčně upravená tisková zpráva Asociace společenské odpovědnosti

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme