Google poskytne podporu českým projektům podporujícím digitalizaci a digitální inkluzi

Společnost Google prostřednictvím své filantropické odnože Google.org podpoří digitalizaci, digitální inkluzi a vzdělávání v oblasti digitálních dovedností v České republice.

Během dvou let chce vyčlenit celkem 3,3 milionu eur (přibližně 81 milionů Kč) a poskytne experty z řad svých zaměstnanců prostřednictvím programu Google.org Fellowship, který umožňuje týmům inženýrů společnosti Google pracovat pro bono po dobu až šesti měsíců na plný úvazek pro vybranou organizaci.

Na akci Google Summit: Technologie pro společnost, kterou uspořádal Google.org v rámci Digitálního týdne českého předsednictví EU v Praze, oznámili novinku osobně Annette Kroeber-Riel, viceprezidentka Googlu pro vládní záležitosti a veřejnou politiku v Evropě, a Rowan Barnett, ředitel Google.org pro region Evropy, Středního východu a Afriky. 

Akce se rovněž zúčastnil i ministr pro místní rozvoj a místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš. „Digitální ekonomika představuje pro Česko obrovský potenciál. Pokud podpoříme sektor e-commerce a informačních technologií, můžeme podle nedávné studie společnosti McKinsey do roku 2030 očekávat navýšení ročního HDP Česka až o 360 miliard korun. Je ale naší odpovědností zajistit, aby byly digitální svět a technologie dostupné opravdu pro všechny,” uvedl Bartoš.

Největší část z oznámeného závazku půjde na účely výzvy Google.org Impact Challenge: Tech for Social Good, která je určena pro lokální projekty podporující digitalizaci, digitální inkluzi a vzdělávání v oblasti digitálních dovedností. Úspěšní žadatelé si mezi sebou rozdělí až 2 miliony eur (přibližně 49 milionů Kč). Podle mezinárodního think thanku Social Impact Alliance for Central & Eastern Europe se jedná o jeden z největších grantů na podobné účely v Česku v posledních několika letech. Nejméně jeden vybraný projekt získá celý tým zaměstnanců Googlu z programu Google.org Fellows, například softwarových inženýrů, produktových manažerů a designérů. Ti budou po dobu až šesti měsíců na plný úvazek a pro bono spolupracovat s organizací a pomohou jí řešit technologické výzvy projektu.

„Iniciativu Google.org Impact Challenge podporuji a těší mě, že se firma Google v Česku rozhodla masivně podpořit projekty na podporu digitální inkluze a vzdělávání v oblasti digitálních dovedností – a ještě navíc vybranému projektu poskytne své experty. Budu se zájmem sledovat, jaké projekty se do výzvy přihlásí,“ uvedl Bartoš, který nad Google.org Impact Challenge převzal záštitu. 

Programu Google.org Fellowship se již v minulosti zúčastnil i český účastník. Jakub Adámek, český softwarový inženýr působící v londýnské pobočce Googlu, pomohl Lékařům bez hranic vytvořit Antibiogo, aplikaci pro Android poháněnou umělou inteligencí, která umožňuje lékařům v zemích s nízkými a středními příjmy řešit rezistenci vůči antibiotikům. „Jsem rád, že jsme s kolegy mohli nabídnout své zkušenosti a pomoci vyvinout aplikaci, která řeší závažný problém v oblasti veřejného zdraví. Pro mě osobně byl tento projekt skutečně srdeční záležitostí a i po skončení stipendia jsem na něm dále pracoval na částečný úvazek,“ uvedl Jakub Adámek.

V Česku je možné jednotlivé projekty hlásit od 1. listopadu 2022 do 20. ledna 2023 prostřednictvím webové stránky g.co/ImpactChallenge/Czechia. Poté Google.org ve spolupráci s experty vybere několik organizací, jejichž jména oznámí v druhé polovině příštího roku. V odborné porotě zasednou například Jan Míča, vedoucí odboru evropské digitální agendy na Úřadu vlády, sociolog Daniel Prokop, Robert Basch, CSR manažer společnosti Livesport, Dita Formánková, zakladatelka a předsedkyně představenstva Czechitas a ředitelka pro diverzitu, inkluzi a komunity ve společnosti Avast a mnoho dalších.

„Díky investicím do digitalizace a digitální gramotnosti obyvatel mohou země lépe reagovat na krize a tlumit jejich dopad na své hospodářství. Cílem výzvy je pomoci organizacím, například z neziskového sektoru, a sociálním podnikům zajistit všem bez rozdílu přístup k příležitostem digitální doby. Je důležité, aby nikdo nezůstal pozadu – ať už jde o starší osoby, lidi se zdravotním postižením a další skupiny, které mohou mít přístup do digitálního světa stále komplikovaný. Těšíme se na podporu projektů, které využívají technologie k tomu, aby tyto překážky v Česku pomohly odstranit,” uvedl Rowan Barnett, ředitel Google.org pro region Evropy, Středního východu a Afriky.

Další část z celkového závazku Google.org je určena na granty organizacím v České republice na podporu vzdělávání a začleňování uprchlíků z Ukrajiny, zejména žen, které hledají uplatnění na trhu práce, a které budou moci získat stipendia na získání odborných certifikátů v oblasti digitálních dovedností prostřednictvím neziskové organizace Czechitas a InBaze. Google.org podpoří také dobrovolnickou organizaci Česko.Digital sdružující dobrovolníky z oblasti IT, kteří pracují na digitálních projektech pro neziskové organizace a státní správu, a Women in Tech, mezinárodní nezisková organizace, jejímž posláním je odstraňovat rozdíly mezi muži a ženami a pomáhat ženám využívat technologie.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme