Gruzie kvůli koronaviru odložila splácení půjček o tři měsíce, vytvořila fond pro úroky

Vyhlášený stav nouze by měl trvat v Gruzii trvat do 21. dubna 2020. Byl zakázán provoz sportovních zařízení a lázeňských center. Restaurace mohou být stále otevřeny, ale mnoho jich již je z vlastní vůle uzavřených. Je doporučen prodej přes roznáškové služby nebo distanční výdej. Výuka ve školách je přerušena již od 2. března. Školy budou uzavřené minimálně do 1. dubna 2020

Gruzínská ekonomika je, stejně jako ostatní země, silně postižena koronavirovou krizí. Za současné situace přišla gruzínská vláda s následujícími opatřeními, jejichž pomocí chce snížit dopady koronaviru na ekonomiku Gruzie:

  • Restrukturalizace půjček na individuální bázi pro podniky, které mají problém se splácením půjček;
  • Odložení platby půjček až na dobu tří měsíců;
  • Zrušení daní z příjmů fyzických i právnických osob pro firmy pracující v turistickém sektoru v následujících čtyřech měsících. Toto opatření se v tomto sektoru pozitivně dotkne 18 000 právnických a 50 000 fyzických osob;
  • Zdvojnásobení hodnoty vráceného DPH právnickým osobám;
  • Vytvoření státního fondu pro placení úroků z půjček, které si vzaly hotely o velikosti 4-50 pokojů (pro následujících šest měsíců). Tento fond pomůže až 2000 hotelům;
  • Zvýšení státních výdajů na podporu ekonomického rozvoje;
  • Kompenzace cen základních devíti potravin, které se většinou dovážejí. Pokud klesne kurs GEL/USD na více než 3.0 GEL/1USD bude vláda kompenzovat cenový rozdíl pro importéry rýže, těstovin, oleje, mouky, cukru, obilnin, mléčného prášku, pohanky a fazolí.

Gruzínská národní banka bude 25. března opět intervenovat ve prospěch oslabujícího lari. Po předchozích dvou spíše neúspěšných pokusech ve výši 60 milionů amerických dolarů to tentokrát bude 40 milionů amerických dolarů. Současný kurs: 1 USD = 3,4494 GEL (do koronaviru pod 3 GEL), 1 EUR = 3,7436 GEL (do koronaviru cca 3,4 GEL);

Vláda vytvořila fond StopCoV, do něhož mohou soukromé společnosti přispívat na boj s koronavirem; během prvního dne se na účtu shromáždilo přes 200 000 eur.

Uzavřené hranice, zrušené lety

Od 14. března 2020 Gruzie na dobu nejméně 10 dní  uzavřela hranice s Arménii a Ázerbajdžánem, od 16. března 2020 s Ruskou federací, částečně i s Tureckem, což se týká se hraničního přechodu Sarpi. Přepravy zboží se toto opatření netýká.

Od 18. března 2020, 00:00 byl na dobu dvou týdnů zaveden zákaz vstupu cizinců na gruzínské území. Všechny pozemní hranice jsou uzavřeny a drtivá většina letů byla zrušena. Posledním mezinárodním letem bude let Turkish Airlines 20. března do Istanbulu.

Ministryně hospodářství Turnava oznámila, že vláda bude kofinancovat lety Georgian Airways, jimiž budou repatriováni gruzínští občané zejména ze zemí EU. Ministr zahraničí přispěchal s ujištěním, že vláda vyjedná s členskými státy EU beztrestné prodloužení pobytu Gruzínů, kteří překročí 90-denní limit bezvízového pobytu v EU.

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Gruzie
• Témata: Koronavirus svět
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas | Obchod | Služby

Doporučujeme