Haagské hádky

Nejmenší člen koalice Křesťanská unie (ChristenUnie) udělal jediným politickým krokem hned při pondělku pořádný zmatek ve vlastních řadách. Křesťané totiž vyjádřili své pevné stanovisko a trvají na tom, aby probíhající deportace dětí bez nizozemského občanství byly zastaveny – navázala tak k D66 a CDA, které již o víkendu předestřeli návrh na zmírnění podmínek amnestie pro děti migrantů.
Každopádně právě toto načasování je celé velmi chytré – vytěsňuje dohady o pátém kole u tříkolky, které Křesťané hrají v diskuzích právě o dětské amnestii, když hned na začátku sestavování vládního návrhu je jejich původní spojenec D66 vyměnil za CDA, respektive více křesel.
Na pondělní krizové schůzi tak bylo projednáváno další téma, které by mohlo vést k nařčení z podlomení koaliční dohody a způsobit další problémy už tak dost rozhádané vládě. Nervozita však nebyla ani tak kvůli návrhům samotným, jako spíše koaličním soubojem – ke komu se připojí v otázce amnestie VVD, jejíž hlasy garantují výhru. Když totiž projde amnestie D66 a CDA, více než pravděpodobně projde i křesťanská (ne)deportace.


  • Země: NL – Nizozemsko
  • Datum zveřejnění: 22.01.2019

V Nizozemsku v posledních letech došlo k několika desítkám soudních řízení, jejichž hlavními aktéry byly dětští migranti, a to včetně dětí, které se v Nizozemsku narodili. Zhruba 5 soudních procesů však v posledních letech vyvolalo velký zájem médií, a tedy nutnost zástupců lidu se k celé věci vyjádřit. Nizozemská korektnost, smysl pro rodinu a organizovanost versus regulace migrace – tak bychom krátce mohli shrnout argumenty zaznívající v obou komorách parlamentu.
Ve všech případech šlo o situaci, kdy nezletilé děti migrantů i imigrantů, které však neměly státní občanství Nizozemského království, zůstaly v zemi bez svých zákonných zástupců. Rozhodnutí soudů a soudců ve všech instancích byla rozporuplná a nikdo nemohl najít precedens, který by byl v souladu s právními normami Nizozemska, nařízeními a stanovami EU, závazky ze všech mezinárodních smluv a morálkou.
Právo je minimum morálky  – možná snad proto byl výjimečný případ dvou arménských dětí, Lily a Howicka. Tyto děti dostaly vládní pardon (staat secretaris pardon), mohly zůstat v Nizozemsku a nebyly vyhoštěni do rodné země, když jejich matka byla nucena Nizozemsko opustit, dal kýžený návod pro 400 – 700 dětí, které jsou dle odhadů ve shodné situaci. A samozřejmě vyvolal dlouhé debaty v parlamentu.

Sestavil kolektiv zahraniční kanceláře czechTrade v Rotterdamu
Zdroj: NRC Next

 

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Nizozemsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme