Historicky první dodávka lehkých topných olejů z Íránu do Libanonu

Navzdory sankcím uvalenými na Írán Spojenými státy a Evropskou unií má Libanon v plánu dovážet z Íránu lehké topné oleje.

Vzhledem k tomu, že libanonská hospodářská krize dosáhla kritického bodu, kdy důležité hospodářské provozy, včetně mlýnů a pekáren, byly nuceny omezit činnost kvůli výpadkům elektrické energie, přistoupil Libanon k realizaci objednávky topných olejů z Íránu i přes důsledky, které toto rozhodnutí může zapříčinit.

Americké sankce vůči Íránu, týkající se zejména exportu ropy a ropných produktů, byly obnoveny v roce 2018 a jsou stále v platnosti.

Připravovaná dodávka íránského topného oleje byla připravena hnutím Hizballáh, které bylo v roce 1982 založeno íránskými Revolučními gardami a které USA a EU označují za teroristickou organizaci, proto je terčem mezinárodních sankcí.

Vzhledem k tomu, že prozatímní libanonská vláda zatím realizaci plánované zásilky topných olejů z Íránu nekomentovala, vše nasvědčuje tomu, že i přes platná mezinárodní embarga bude této akci tiše přihlížet. Zatím však není jisté, kde by ropný tanker realizoval vykládku. Nejbližší velkokapacitní ropné terminály jsou v přístavech v Sýrii a ne v Libanonu.

Autor: Petr Sochor. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Írán | Libanon | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme