Historicky první Taiwansko-český startupový Ideathon: Příležitost expandovat do jihovýchodní Asie

Země, jejichž národním jídlem jsou knedlíky, pořádají první společný startupový Ideathon, aby prohloubily svou technologickou spolupráci.

Česko – Tchajwanský ideaton proběhne v rámci delegace předsedkyně Poslanecké sněmovny, Markéty Pekarové Adamové, 24. – 26. března. České startupy se potkají se svými ostrovními protějšky a odprezentují svá řešení tamějším investorům a akcelerátorům. Ty nejlepší pak svou práci představí na prestižním Smart City Summit & Expo. 

Ideaton je vhodný pro startupy a inovátory, kteří touží po poznání asijského teritoria a přemýšlí o expanzi na tento trh

Do Tchaj-peje míří historicky největší česko-tchajwanská delegace, v jejímž čele stojí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. “Česká podnikatelská delegace, která doprovází na konci března na Taiwan Markétu Pekarovou Adamovou, předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, je největší v moderních dějinách Tchaj-wanu. Jsme velmi rádi, že se do 100 členné delegace zařadí startupy a absolvují první česko-taiwanský ideathon. Těšíme se na nápady, které přispějí k rozvoji česko taiwanských vztahů” říká Alice Rezková, spoluzakladatelka a ředitelka Česko-tchajwanské obchodní komory, analytička se specializací na ekonomické politiky zemí jižní, jihovýchodní a východní Asie.

Během návštěvy se uskuteční první startupový ideathon složený z tchajwanských a českých týmů. Dumplings Hack posouvá mezinárodní spolupráci na startupovou úroveň. Ideaton je vhodný pro startupy a inovátory, kteří touží po poznání asijského teritoria a přemýšlí o expanzi na tento trh. 

Organizátory akce jsou Česko-tchajwanská obchodní komora společně s platformou Startup Kitchen, a hlavními partnery jsou Technologická Inkubace od Czechinvestu, fond Taiwania Capital (který nyní otevřel fond pro region střední a východní Evropy), Startup TerraceMeet Global a Taiwan Diplomacy Digital Assocation. Startupy se mohou přihlásit do 7.3. 2023 na webové stránce akce.

Dopady politických opatření na startupy, nejen to přináší CEE Startup Policy Report

Akce začne již cestou na letiště do Vídně, kde proběhne rozdělení týmů, prezentace výzev a předání základních instrukcí. Čas letu pak už týmy mohou věnovat promýšlení strategie, spánku a dalším offline záležitostem. Po přistání se pak přemístí do místního akcelerátoru, kde budou mít 36 hodin na vymýšlení a rozvinutí svých nápadů. Pomáhat jim s tím bude řada mentorů, investorů a podnikatelů. 

“Česko je příliš těsné pro projekt s globálními ambicemi a Taiwan je skvělá vstupní brána pro asijský trh – Dumplings Hack je tak příležitost se přijet seznámit s místními hráči. A příště tu už můžete třeba založit pobočku,” říká Tom Cironis, ředitel Startup Kitchen. 

Finální prezentace proběhne v neděli 26. 3. 2023 v Tchaj-peji. V porotě usednou Mitch Yang z Taiwania Capital, ředitel Czechinvestu Petr Očko a Pavel Diviš z Česko-tchajwanské obchodní komory. Pozvání také dostala Audrey Tang, Ministryně pro digitalizaci na Taiwanu a celou akci zahájí úvodním slovem předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Nejlepší projekty pak dostanou šanci oslovit ještě širší publikum a vystoupí na  Smart City Summit & Expo

“Máme připravený nadupaný program pro všechny účastníky naší delegace – a soutěžící Dumplings Hacku budou její součástí. Těšíme se na nápady, které  během ideathonu vzniknou a posunou tak česko-tchajwanské vztahy na nový level,” říká Alice Rezková. 

Cena pro účast v mezinárodní delegaci na Taiwan je 50 000 CZK na osobu – cena obsahuje letenky, ubytování, schůzky s lokálními investory, podnikately a startupovou scénou, účast v ideathonu i účast na Smart City & Expo. 

Deadline přihlášek na Ideathon a účast v tomto programu  je 7. 3. 2023 a účastníci se hlásí na  webové stránky akce.

• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme