Hitachi zužuje své portfolio

Japonská společnost Hitachi se v rámci restrukturalizace vzdá majoritního podílu v Hitachi Chemical a prodá svůj podnik vyrábějící lékařská diagnostická zařízení.

Obě dvě transakce zapadají do deklarované snahy společnosti o zeštíhlení svého portfolia a přesunutí svých aktivit především do oblasti moderních informačních technologií. 51% podíl v chemické divizi Hitachi Chemical, jež se specializuje na výrobu polovodičů, lithium-iontové akumulátorů a displejů, bude odkoupen japonskou firmou Showa Denko za cca 4,5 miliardy dolarů. Ta se svou nabídkou obstála v konkurenci amerických investičních společností Bain Capital a Carlyle Group, vážný zájem o transakci projevovala i japonská korporace Nitto Denko.
Divize lékařských diagnostických přístrojů pak bude prodána Fujifilm Holdings a to za přibližně 1,65 miliardy dolarů. Japonský výrobce fotofilmů a fotoaparátů pokračuje ve své snaze o expanzi do zdravotnického a farmaceutického průmyslu, a navazuje tak na sérii předchozích akvizic, mezi které patří např. nákup závodu na výrobu léčiv v blízkosti dánské Kodaně od americké společnosti Biogen ze srpna 2019. 

Zdroj: Reuters
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Tokiu

• Teritorium: Japonsko
• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme