Hledání kořenů a genealogie: podnikání pro babičky, dědečky a rodinu

Impulzem k úspěšnému podnikání může být doslova cokoliv. Monika Kopřivová je máma tří dětí, vystudovaná doktorka farmacie. Uplatnění měla v lékárně. Všechno změnil jeden zcela všední den, kdy se nic nestalo. Jen Monika dostala od svého téměř devadesátiletého dědečka sepsané paměti.

Monika Kopřivová
Monika Kopřivová | Archiv Moniky Kopřivové

Při jejich pročítání ji napadlo, že by bylo hezké, kdyby takovou kroniku mohl sepsat každý prarodič. Hledání kořenů, genealogie a rodinná historie jsou témata, která zajímají stále více lidí. A také témata, která mají smysl, která pomáhají, abychom se vzájemně respektovali a mohli si být navzájem prospěšní. Možná takové myšlenky také občas máte.

Nakladatelství a obchod

U Moniky nezůstalo pouze u myšlenek. V roce 2013 vytvořila tedy dvě knížky, založila nakladatelství a sama je vydala. Jmenují se Babičko, vyprávěj a Dědečku, vyprávěj a jsou to otevřené knížky pro zaznamenání vzpomínek od dětství po současnost. Takový obyčejný nápad, řeklo by se. V České republice se staly knížky bestsellerem, byly velmi brzy přeloženy i do slovenštiny, polštiny, italštiny a francouzštiny a velký úspěch slaví i ve všech těchto zemích. Letos se k nim přidává Německo a Španělsko.

A Monika? Tvoří se svým týmem další tituly. Každý rok vydává pouze jednu až dvě knížky, ale o to více se snaží, aby všechny byly co nejvíce propracované a zajímavé. V loňském roce se tak úspěchu dočkala kniha Strom života naší rodiny, úspěšné byly i Časosběrná kronika naší rodiny, Velká kniha vánočních detektivek a záhad nebo společenská hra Jak to tenkrát bylo? Letos před Vánoci se na trhu objevila Velká kniha povídek o psech a také kniha dlouho připravovaná – Naše výlety. Ta tvoří rodinný knižní zápisník, kam můžete zaznamenávat společné výlety. A díky ilustrovaným mapám České republiky je i inspirací k toulkám po zajímavých místech.

Ale nezůstalo jen u knížek. Když Monika zjistila, že neexistuje jednotné místo, kde by se daly zakoupit zajímavé a milé dárky pro babičky a dědečky, založila internetový obchod www.babickarstvi.cz. Vycházela přitom ze skutečných potřeb seniorů a vedle vlastních knížek nabízí další dárky, které pomáhají babičkám a dědečkům zlepšit kvalitu života.

Dnes má tenhle její obchod přes 60 000 zákazníků a je velmi pozitivně hodnocen především netradičním obsahem, osobním přístupem a atmosférou. Úspěch jednoho následovalo založení dalšího – v loňském roce vznikl obchod www.familium.cz, který nabízí zajímavé a originální dárky pro celou rodinu.

Moudrost, zkušenost, nadhled

Podnikání Moniky Kopřivové prostě naplňuje rodina a mezigenerační vztahy. Doba se totiž možná mění, ale ty vztahy jsou pro nás stále důležité. „Od doby, kdy jsem napsala své první dvě knížky, jsem je od řady lidí dostala k nahlédnutí i vyplněné. Jsou nádherné a číst tyto příběhy je velice silné. Z nich vyplývá, že vnoučata měla velmi často babičku, která s nimi žila v jedné domácnosti. Žila na výminku, starala se o ně, dělala domácí práce a večer vyprávěla vnoučatům příběhy.

Většina současných babiček a dědečků ale žije jinde a s vnoučaty se nevídají každý den, vícegenerační domácnosti jsou vzácnější. Na druhou stranu dnešní svět a technologie umožňují bezproblémový kontakt, můžeme jednoduše cestovat, mluvit spolu kdykoliv, když potřebujeme.

Rozhodně si nemyslím, že by dnes vztah prarodičů a dětí byl méně obohacující či láskyplný, než bylo v minulosti. Dnešní vnoučata se svými prarodiči tráví také hezký a naplněný čas, jen dělají i jiné společné aktivity než v minulosti.

I já jsem měla to štěstí, že jsem trávila hodně času se svými prarodiči. Mé babičky i dědečkové pro mě moc znamenali, mnoho mě naučili a byli mými velkými vzory. A já na ně s láskou vzpomínám a z našich společných zážitků dodnes čerpám. Stali se pro mě i velkou inspirací a koneckonců i díky nim jsem dokázala napsat své první knížky a začít s podnikáním.

Svět nejstarší generace je plný moudrosti, životní zkušenosti, ale také nadhledu a klidu, a to platí v práci i v rodině. Proto vnímám soužití více generací a dobrou komunikaci mezi nimi jako velmi obohacující,“ vyznává se Monika Kopřivová.

Převzato z časopisu Komora. Autor článku: Valerie Saara

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Ostatní

Doporučujeme