Hongkong bojuje o udržení pozice asijského centra

Prosperita Hongkongu jako asijského centra obchodu a finančních služeb závisí na rychlém překonání současné situace. Proto vláda kromě zásadních strategických kroků, zveřejněných například v návrhu rozpočtu pro finanční rok 2020–2021, přijímá i dílčí stimulační opatření na podporu obchodu, služeb a celého hospodářství.

Vláda musí brát v potaz i skutečnost, že všichni zahraniční návštěvníci musí v souvislosti s epidemií koronaviru do povinné čtrnáctidenní karantény, čímž jsou obchodní jednání značně ztížena. Strádá také turistický ruch a maloobchod.

Hongkong v návrhu nového rozpočtu pro období 2020–2021 vyčlenil řadu mimořádných položek na podporu obyvatelstva, ekonomiky i boje s koronavirem v celkové částce 120 miliard hongkongských dolarů (396 miliard korun), které nyní postupně konkretizuje.

V polovině března bylo zveřejněno dotační schéma v hodnotě 5,6 miliardy HKD pro sedmdesát tisíc podnikatelů v maloobchodu. Další dotace půjdou do velkoobchodu s mořskými rybami. Oba tituly jsou financovány ze zvláštního fondu na boj s epidemií koronaviru v hodnotě 30 miliard HKD. Ze stejného fondu je vyčleněno dalších 1,4 miliardy HKD na dotace firem v osobní i nákladní autodopravě a další injekce jsou připravovány do sektoru správy nemovitostí.

Garance půjček, nižší sazby

Ministr financí současně informoval o částce 500 milionů HKD, která byla uvolněna na bankovní půjčky s garancí státu a nízkými sazbami pro malé a střední podniky. Prostředky jsou k dispozici díky změně metodiky centrální banky Monetary Authority Hong Kong, která snížila o jedno procento povinnost bank udržovat proticyklický kapitálový polštář. Současně stejná instituce po vzoru amerického Fedu snížila základní úrokovou míru na 0,86 %.

Turistický ruch byl nejvíce zasažen epidemií koronaviru a následným uvalením povinné karantény pro zahraniční návštěvníky. To dokládá propad příjezdu návštěvníků o 96 % v únoru tohoto roku oproti minulému. Proto stát podpoří balíčkem 400 milionů HKD turistické kanceláře, hotely, letecké společnosti a pořadatele akcí na rozvoj tohoto sektoru.

Posunuté veletrhy

Hongkong nepřijal v současné době žádná omezení, která by se týkala pohybu zboží a služeb. Naopak na podporu aktivit v oblasti zahraničního obchodu bylo v rozpočtu vyčleněno dodatečných 150 milionů HKD na pořádání mezinárodních výstav a veletrhů. Ty byly z období od února do května posunuty na červenec a dále. První takovou akcí je megaveletrh od 25. července 2020 v Hong Kong Convention and Exhibition Centre, který sdruží vystavovatele z řady oborů od zdravotnické techniky po dárkové předměty nebo elektrotechniku.

České firmy mohou o podrobnější informace nebo součinnost při rozvoji svých aktivit v tomto teritoriu požádat Generální konzulát ČR v Hongkongu. Předtím doporučujeme navštívit webové stránky generálního konzulátu, kde v sekci Obchod a ekonomika firmy získají detailnější informace o obchodních a podnikatelských možnostech v teritoriu, ale i návod k ověření místního partnera nebo k řešení případných nestandardních jednání.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Hongkongu (Čína). Autor: Milan Vágner, ekonomický diplomat.

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Teritorium: Hongkong
• Témata: Koronavirus svět

Doporučujeme