Hongkong usiluje o reindustrializaci, sází na technologické parky

Hongkong je ekonomikou orientovanou na služby, ve které v posledních desetiletích průmyslová výroba hrála pouze marginální roli. Jedním z politických cílů hongkongské vlády je reindustrializace teritoria

Dosáhnout toho chce skrze zaměření se na sektory s vysokou přidanou hodnotou. Vzhledem k omezené velikosti a blízkosti výrobních továren z druhé strany hranice s pevninskou Čínou to v praxi znamená zejména zaměření se na vědu, výzkum a technologie. Z toho vyplývá silná podpora technologických parků.

Ilustrační fotografie

Technologické parky hrají stěžejní roli při přenosu know-how do praxe a v podpoře aplikovaného a tržně orientovaného výzkumu. Současně poskytují díky perfektně vybaveným laboratořím a státním subvencím skvělé firemní zázemí.

Hongkongský vědecký a technologický park

Korporace, která spravuje Hongkongský vědecký a technologický park (Hong Kong Science and Technology Park), byla založena v roce 2001 s ideou stát se hlavním centrem pro inovace a výzkum. Je ve stoprocentním vlastnictví hongkongské vlády. Kromě parku pod ní spadá i několik center pro inovace (Innoparks) v Tai Po, Yuen Long a Tseung Kwan O, a rovněž i InnoCentre v oblasti Kowloon Tong.

V rámci Science parku aktuálně působí přes 900 technologických firem, jež lze rozdělit do 5 clusterů – ICT, elektronika, biomedicína, materiálové inženýrství a zelené technologie. Centra pro inovace, která čítají dalších cca 180 podniků, mají specifická zaměření na inovace v potravinářství, farmakologický průmysl, biotechnologie a v neposlední řadě ICT.

Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Podpora vlády pro další rozvoj Science Parku je značná. Finance jsou alokovány nejen na další výstavbu a dovybavení laboratoří, ale i na podporu jednotlivých clusterů, jakož i individuálních firem. První dva z vytvořených clusterů „Health@InnoHK“ a „AIR@InnoHK“ se zaměřují na zdravotnické technologie, rozvoj umělé inteligence a robotiky, přičemž zahrnují lokální i zahraniční univerzity a výzkumné ústavy.

Pokud jde o asistenci jednotlivým firmám, lze identifikovat čtyři pilíře:

  • (I) Podporu startupům, která probíhá hlavně formou inkubačních programů.
  • (II) Podporu technologickým firmám lze přirovnat akceleračním programům, současně jsou však financovány i vědecko-výzkumné aktivity.
  • (III) Investice do technologických firem skrze vlastní Corporate Venture Fund. Současně se Science Park podílí na identifikaci vhodných kandidátů pro podporu z plánovaného fondu vlády Strategic Tech Fund.
  • (IV) Propojení s místní podnikatelskou sférou a pomoc s komercializací produktů.

Možnosti využití pro české firmy a univerzity

Science Park je zajímavý zejména pro startupy, které mají zájem o hongkongský, případně i čínský trh. Nejenže poskytuje strukturované poradenství, relativně dostupné prostory a přístup k financování, ale je i velmi dobře etablován v rámci místní podnikatelské komunity a nabízí tak možnost propojení na v Hongkongu působící firmy, a tedy prospektivní klienty.

Jako zajímavá se jeví i spolupráce s českými centry excelence, univerzitami a vědecko-technickými ústavy. V případě zájmu může konzulát poskytnout více informací, či zprostředkovat přímý kontakt na Science Park.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Hongkongu (Čína). Autorka: Anna Dupalová, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Hongkong | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme