Hospodářská komora: Recese nehrozí, firmám se bude dařit

České hospodářství nadále poroste (letos zhruba o 2,7 procenta), zaměstnavatelé přidají lidem tisíce korun na mzdách a budou investovat do efektivnější výroby, byť pomaleji než dosud. Firmám by se mělo dařit i v roce 2020. Vyplývá to z prognózy Hospodářské komory ČR.



Kondice české ekonomiky je nadále dobrá. Prognóza předpovídá, že HDP letos poroste o 2,7 % a příští rok o dalších 2,6 %. Podobná čísla slibují odhady České národní banky.

Většímu ekonomickému růstu brání nedostatek zaměstnanců, problémem by podle HK ČR mohl být případný „tvrdý“ brexit. Prognóza vychází ze zpětné vazby členských firem napříč odvětvími, obory i regiony a využívá model všeobecné ekonomické rovnováhy České spořitelny.

V prvním půlroce letošního roku podniky doháněly plnění zakázek, které kvůli zahlcení objednávkami nestihly vyřídit v loňském roce.

Kdo „promazává kola“ české ekonomiky?

I přes mírný pokles zájmu o české výrobky a služby, způsobený zejména ekonomickým vývojem u klíčových obchodních partnerů, zůstaly zakázky na úrovni umožňující firmám jejich solidní růst. Hnacím motorem ekonomiky jsou nyní především domácí spotřebitelé.

„Apetit českých spotřebitelů a jejich vyšší životní úroveň promazávají kola české ekonomiky. Loni touto dobou i letos zkraje roku leckdo sázel na recesi, teď je jasné, že pro tento ani příští rok i přes vnější rizika české ekonomice recese nehrozí. A to ani v případě tvrdého brexitu,“ podotkl ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislav Minčič.

Podle nové prognózy HK ČR také letos výrazně vzrostou mzdy. Zatímco loni stouply o 8,1 %, letos si zaměstnanci polepší průměrně o 7,4 %. Celkem se tedy příjmy zaměstnanců zvýší v průměru o dalších 2200 korun měsíčně.

Jak velký dopad na mzdy bude mít např. zrušení karenční doby, kvůli kterému se zaměstnavatelům zvýší mzdové a administrativní náklady, nelze zatím vyčíslit. Přesto pro příští rok prognóza počítá se solidním úhrnným růstem mezd o 6,1 %.

Investice zabrzdí

Díky příznivým podmínkám pro financování ale i vyčerpanému trhu práce firmy investují své prostředky nejen do mezd, ale také do digitalizace a nových technologií. Tempo růstu investic přesto letos mírně zvolní.

Prognóza rovněž poukazuje na škody způsobené nedostatkem zaměstnanců. V ČR působí 280 tisíc zaměstnavatelů, přičemž podle dat Hospodářské komory v červnu postrádali už přes půl milionu pracovníků. V každé jednotlivé firmě tak chybí průměrně téměř dva zaměstnanci. Státní kasa kvůli tomu loni tratila nejméně 84 miliard korun na daních a odvodech, letos potenciální ztráty dosáhnou už přibližně 110 miliard korun.

Kondici podniků zřejmě mírně ovlivní případný odchod Velké Británie z EU bez dohody. Zvolením Borise Johnsona do čela britské vlády se navíc pravděpodobnost no-deal scénáře výrazně zvýšila. Velikost šoku spojeného s brexitem bude záviset i na tom, jak dlouho bude trvat nejistota ohledně způsobu odluky Velké Británie od EU. Čím delší bude nejistota, tím větší škody české ekonomice způsobí. Brexit, nehledě na jeho konkrétní provedení, bude pro českou ekonomiku znamenat jednorázový a krátkodobý výkyv, který sám o sobě nepovede k recesi.

Samostatnými kapitolami, které vnášejí nejistotu do budoucího vývoje, jsou potenciální eskalace celních válek, zahraniční politika USA v širším smyslu, případně ekonomické potíže zemí z jihu EU.

Nemalý potenciál zpomalit českou ekonomiku má i vláda, a to v případě kumulace regulatorních opatření uvalených na podnikatele, jako je kupříkladu tlak na další zvyšování minimálních a zaručených mezd bez ohledu na to, zda roste i produktivita práce, zrušení karenční doby, povinný 5. týden dovolené a další, vypočítává zástupce Hospodářské komory.

 

• Témata: Konkurenceschopnost

Doporučujeme