Nezavírejme hranice, poškodilo by to podnikatele

„Měli bychom bezpodmínečně zabránit dalšímu uzavření hranic,“ zní z hospodářských komor v Trojzemí. Zástupci hospodářských komor z Dolního Bavorska, jižních Čech a Horního Rakouska apelují na politiky, aby opět nezavírali hranice mezi sousedními státy.

Podle nich by to znamenalo extrémní zvýšení zátěže pro podnikatele, firmy i jejich zaměstnance.

Podle Dominiky Krejčířové z Jihočeské hospodářské komory místní samosprávy a podnikatelé chápou situaci, kdy je cílem zvýšených hraničních kontrol zabránit šíření viru covid-19 přes státní hranice. Už s tím spojené zpřísnění podmínek pro pendlery znamená další zátěž pro dotčené společnosti a jejich zaměstnance, kteří v současné chvíli dělají vše nezbytné, aby ochránili svoji podnikatelskou činnost.

Oznámení, že se mají hranice opět zcela uzavřít, ale podnikatelé nerozumí. Výhody pro podniky jsou v porovnání s již tak tvrdými opatřeními a souvisejícím poškozením ekonomiky nepřiměřené. Zavření hranic by znamenalo zabránění dvoustranným obchodním vazbám, což nevyhnutelně povede k vážným problémům a překážkám v rámci pohybu zboží, osob a služeb, sděluje Komora v tiskové zprávě.

Již nyní lze v některých odvětvích spatřit problémy s řízením a kontrolou nákupů, které pocházejí zejména z území Dálného východu, a to z důvodu omezených přepravních kapacit. Bude-li vnitroevropská výměna se sousedními regiony obtížnější nebo zcela nemožná, pak lze očekávat, že tento negativní trend bude postupovat dále, a i pak utlumí již tak skromné vyhlídky ekonomického růstu.

Prezidenti hospodářských komor Dolního Bavorska Thomas Leebmann, Horního Rakouska Doris Hummer a jižních Čech Miroslav Dvořák tak apelují na zachování zdravého rozumu a pochopení místních politik.

V reakci na situaci také hospodářské komory v budoucnu plánují zařadit téma řízení dodavatelských vztahů a nákupu do centra budoucích aktivit jejich společného projektu s názvem „Ahoj sousede“. Odpovídající priority by měly být zahrnuty i v navazujících programech Interreg.

• Teritorium: Česká republika | Německo | Rakousko
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme