Hospodářské oživení Severní Makedonie přinese příležitosti pro české firmy

Makedonská vláda očekává po koronavirovém propadu ekonomiky v roce 2020 pro roky 2021 a 2022 hospodářské oživení. To může jít ruku v ruce s rostoucím počtem vypisovaných státních tendrů ale i příležitostí k B2B spolupráci pro české a makedonské firmy.

Makedonská vláda očekává v letech 2021 a 2022 hospodářský růst ve výši 3,9 % HDP, respektive 3,6 % HDP. Ve srovnání s minulým rokem, pro který se odhaduje propad ekonomiky ve výši 4,5 % HDP (největší od roku 2001), tak půjde o výrazné oživení.

Po odhadovaném schodku státního rozpočtu za rok 2020 ve výši 8,49 % HDP je na rok 2021 předpokládaný schodek ve výši 4,9 % HDP (565,8 mil. EUR). Z letošního deficitu chce vláda financovat 275 mil. EUR z domácích zdrojů a zbytek ze zahraničí prostřednictvím půjček u mezinárodních finančních institucí.

Co se týče výhledu reálné ekonomiky, očekává se oživení průmyslové výroby (dle Světové banky +5,7 %) a naopak pokračující stagnace sektoru služeb v důsledku pandemie. K oživení v příštích dvou letech by mělo dojít díky vládním fiskálním opatřením na podporu spotřeby (+3,7 %) a také zahraničním investicím (růst o 3 %). Významnou roli má také pokračující stabilizace trhu práce a kontinuita úvěrových toků.

Růst bude podpořen exportem (+6,2 %) díky rychlému oživení globálních produkčních řetězců a očekávanému oživením zahraniční poptávky v příštích měsících. Průměrná inflace v Makedonii se v roce 2021 zatím pohybuje na úrovni 1,7 % oproti 0,5 % v roce 2020.

Všechna tato ekonomická data ukazují na oživení makedonské ekonomiky, které může přinést nové příležitosti pro české firmy, a to mimo jiné v oblastech průmyslu 4.0, jako jsou smart cities a také v odpadovém hospodářství, očekávány jsou i zajímavé možnosti v obranném průmyslu, budování infrastruktury a samozřejmě tradičně jsou v Severní Makedonii příležitosti v sektoru zemědělství.

V případě zájmu účastnit se tendru, investovat či najít v Severní Makedonii obchodního partnera se neváhejte obrátit na zastupitelský úřad ve Skopji, e-mail: commerce_skopje@mzv.cz.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Skopji (Severní Makedonie). Autoři: David Černohorský, ekonomický diplomat, Mia Pavlovská, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Severní Makedonie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Investice

Doporučujeme