Hrnce, trubky i poklopy. Unikátní technologie mění slitiny

Majitel výrobně-obchodní skupiny INVESTMIO Jan Vavřín hledá cestu, jak odlišit své firmy od konkurence, být jedinečný a výlučný. Již více než deset let Global Lighting, jedna z jeho společností, nabízí průmyslové a veřejné osvětlení na bázi LED. Řešil především otázku povrchové úpravy slitin a zvýšení životnosti materiálů – v některých průmyslových provozech jsou totiž na všechna zařízení kladeny extrémní nároky a běžná produkce má příliš krátkou životnost.

Záměrně se tehdy nevydal cestou inteligentních systémů, byť je nabízí: „Umíme dodat světla s kamerami i s wi-fi, v nabídce samozřejmě máme svítidla, která svítí podle potřeby, mění barvu světla a vše se řídí automaticky dle astronomických hodin. To ale pořád není nic zásadně jiného, dnes je to vcelku běžné. Světla mohou měřit průjezd aut, hladinu CO2. Moderní technologie jsou tak malé, že integrovat do osvětlení takřka cokoliv je velmi snadné.

Ale také velmi ošidné. Většina našich zakázek je řešena na míru a standardem je nejen dodat, ale nabídnout i dlouhodobý servis, navíc za odpovídající cenu. Což u těch supermoderních výstřelků není vždy reálné,“ říká Jan Vavřín.

Poklad z vědeckého šuplíku

Při hledání se Jan Vavřín dostal k technologii, která unikátním postupem dokáže spojit to nejlepší z vlastností skla a slitin. Tím lze zajistit specifické vlastnosti původních slitin a dát výrobkům a dílům z nich nadstandardně dlouhou životnost.

„Původně byla vyvinuta pro trochu jiné účely, ale zdála se řešením pro naše osvětlení. V principu jde o to, že se slitina spojí při velmi vysoké teplotě se speciálním nástřikem a díky tomu je pak extrémně odolná vůči všem běžným chemickým i mechanickým vlivům, odolává korozi, je vhodná i pro styk s potravinami. Finální vlastnosti lze navíc přizpůsobit požadavkům klienta, umíme ošetřit takřka cokoliv, dokonce i vnitřní plochy potrubí či vnitřní stěny nádrží,“ představuje unikát Jan Vavřín.

Nápad ležel bez využití v zahraničním vědeckém šuplíku. Autorem je vědec, který dnes již pracuje v týmu Jana Vavřína a českých expertů na rozšíření využitelnosti unikátní technologie, kterou Jan Vavřín koupil: „Fascinuje mne, že využití jde napříč průmyslovými obory. Dnes máme k dispozici devět různých směsí, každá obohatí původní slitinu trochu jinak podle specifických požadavků, které jsme s našimi partnery vydefinovali. Cítím to jako příležitost a vsadil jsem na ni všechno.“

Světový unikát v českých rukách

Nejenže investoval nemalé prostředky do globální patentové ochrany, ale vymínil si, že technologii nabídne i jako šanci pro české firmy: „Mojí ideou je, že základ musí zůstat v českých rukách, proto chci pozvat ke spolupráci přední české experty, technology, designéry… Myslím, že bychom se jako české firmy zase měly vrátit k tomu, v čem jsme byli dobří, k výrobě. Využít historického odkazu a společně s moderními technologiemi ho posunout zase o krok dál.“

I proto spolupracuje se špičkovou českou slévárnou, s českými technology. Základní směs se totiž bude připravovat pouze v Česku, v jediném provozu. Zároveň bude český tým zájemcům pomáhat s technologickým vybavením jejich provozů.

„S velkými klienty pak plánujeme postavit v jejich závodech výrobní halu, která by byla přímo napojena na jejich výrobní linky. Je to jednoduché a věřím, že to bude fungovat. Ještě jsme ani technologii nedali jméno a už dnes se ozývají první zájemci, továrny z Itálie, německé strojírenské a slévárenské firmy, je zde i velký zájem z petrochemického průmyslu. Zatím vedeme jednání, vzorkujeme a připravujeme pilotní projekty s danými klienty,“ vysvětluje český podnikatel.

Hrnce, trubky, poklopy… jako ukázka

Prvními ukázkami funkčnosti nové technologie, která představuje tento unikát nejen odborné veřejnosti, jsou litinové kanalizační poklopy, trubky, a dokonce i řada litinového nádobí. „V malých sériích již vyrábíme, testujeme a následně zdokonalujeme. A také předvádíme zájemcům. Může vám to připadat vtipné, ale na schůzky se zájemci o naši výrobu jezdím s hrncem. A zpravidla hned druhý den mi volají, zda bych jim neposlal druhý, protože ho chtějí domů a ten první už skončil rozřezaný v podnikové laboratoři, kde byl podroben tvrdým zkouškám. Z výsledku testů jsou obvykle nadšeni,“ popisuje současnost Jan Vavřín.

Jak unikátní úprava slitiny obohatí? Vezměme jako příklad právě litinový hrnec – s novou úpravou jej téměř nepoškrábete, je absolutně netečný k jakýmkoliv vlivům, přitom zdravotně nezávadný. Neabsorbuje pachy ani chutě, můžete s ním do myčky. Skleněná mikrovrstva, která se vlastně spojí s původní slitinou v nový supermateriál, propůjčuje původnímu unikátní vlastnosti – mechanickou odolnost, chemickou stálost, odolnost proti fyzikálním i chemickým vlivům z prostředí, v případě litinového nádobí i zdravotní nezávadnost.

Využití této průmyslové technologie je proto skutečně široké, litinové hrnce jsou podle Jana Vavřína jen možnou cestou, jak ji představit veřejnosti. „Ale přiznávám, do našich vzorků jsem se tak zamiloval, že pro radost připravuji pro příští rok i sadu designového nádobí upraveného naší technologií.“

Převzato z časopisu Komora. Autor článku: Petr Karban

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme