Hyundai Glovis snižuje náklady na dopravu vodíku v Korejské republice

Logistické rameno společnosti Hyundai Motor, Hyundai Glovis, oznámilo podepsání Memoranda o porozumění s HyNet, Hyundai Steel, Hyundai Motor, Korea Gas Corporation a SPG za účelem rozvoje infrastruktury pro dodávku vodíku.

Tento krok by měl vést k vybudování potřebné infrastruktury na zlepšení efektivity dodávek vodíku z továren do nabíjecích stanic (do roku 2025 by mělo být vybudováno celkem 450 těchto stanic) vedoucím v konečném důsledku ke snížení ceny nabíjení vodíkových vozidel až o 20 %.

Hyundai Glovis bude dodávat vodík vyrobený v továrně Hyundai Steel v Dangjinu do nabíjecích stanic HyNet pomocí svých specializovaných dodávkových vozidel schopných přepravit až 340 kg vodíku v jednom směru.

Podle Hyundai Glovis v současné době neexistuje propracovaný systém pro dodávku vodíku do nabíjecích stanic. Díky tomu bylo obtížné odhadnout přesné načasování, kdy je potřeba znovu plnit vodíkové nabíjecí stanice.

Hyundai Glovis plánuje vytvořit infrastrukturu založenou na datových informacích indikujících potřebu dodávky vodíku do nabíjecích stanic.

V současné době se cena vodíku za kilogram pohybuje kolem 8 000 wonů (7 USD). Analytici Hyundai Glovis věří, že nová infrastruktura by mohla snížit cenu za kilogram na rozmezí 6 000 wonů (5,2 USD). Na jeden kilogram vodíku lze v současnosti ujet kolem 100 km.

Mezi další plány společnosti patří dodávka vodíku do nabíjecích stanic, které jsou vzdálené 150 kilometrů od Dangjinu, a zabezpečení stabilních dodávek vodíku.

V rámci snahy o připojení k vodíkové ekonomice ve smyslu korejského New Deal – Green Deal plánuje Hyundai Glovis od první poloviny příštího roku postupně přestavět stávající dieselová na vodíková nákladní vozidla.

Hyundai Glovis, člen holdingu „HYUNDAI MOTOR GROUP“ působí také v České republice pod názvem Hyundai Glovis Czech Republic, s.r.o. Od počátku své existence podílela na projektování a přípravě předvýrobních, dopravních i obchodních logistických procesů automobilky Hyundai Motor Manufacturing Czech, s.r.o. se sídlem v Nošovicích.

Informace poskynuta Zastupitelským úřadem České republiky v Soulu (Korejská republika).

• Teritorium: Korejská republika
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme