ICUK nově pomůže firmám, které míří na trhy do Afriky, Latinské Ameriky a Indie

Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK) zprostředkuje firmám nově programy pro pomoc s ochranou duševního vlastnictví při vstupu na trhy v zemích Latinské Ameriky a v Indii. Jde o první konkrétní výsledek nedávného vstupu do prestižní mezinárodní sítě EU|BIC.

Zároveň se ICUK v průběhu června akreditoval jako jeden z členů mezinárodní sítě Enrich in Africa, která propojuje evropská a africká podnikatelská centra a pomáhá rovněž s expanzí na tamní trhy.

Ilustrační fotografie

Malý a středním firmám a startupům v Ústeckém kraji tím ICUK otevírá dveře na zajímavé zahraniční trhy, zároveň se stává i partnerem pro investory z uvedených zemí při vstupu do našeho regionu, potažmo do celé ČR.

„Plním, co jsem už nějakou dobu předesílal – jako region se musíme více otevřít celému světu. Novými službami míříme částečně na novou klientelu z řad firem v našem regionu, doufáme ale, že k expanzi do zahraničí motivujeme i další ambiciózní podniky a startupy. Zkušenosti se zahraničím jsou pro rozvoj firem klíčové a jejich růst pomůže zprostředkovaně i Ústeckému kraji,“ vysvětluje pozadí nových služeb ředitel ICUK Martin Mata.

Helpdesk pro ochranu duševního vlastnictví (IP) v Indii a Latinské Americe

Pro Latinskou Ameriku a Indii budou moci firmy už v průběhu léta začít využívat služeb tzv. IP SME Helpdesk, tedy bezplatné pomoci s ochranou duševního vlastnictví při vstupu na trhy v Indii a Latinské Americe.

Pomoc zahrnuje přímé konzultace s expertními partnery v daných regionech, vzdělávací akce v místě či webináře, diagnostické nástroje připravenosti firem či přímou pomoc s registrací ochranné známky včetně přehledu finančních záležitostí spojených s ochranou IP.

Znalý partner pro vstup na africké trhy

V případě členství Inovačního centra Ústeckého kraje v mezinárodní síti Enrich in Africa získají firmy přístup do dalších partnerských inkubačních a akceleračních business center, investičních skupin v Evropě a Africe a tím pádem silného partnera, znalého prostředí na daném trhu, který je může dále propojit či poskytnout podporu v místě. Stejným kontaktním místem (Champion) pro Ústecký kraj se stane ICUK pro investory a firmy z Afriky.

Obě služby společně se službami získanými díky členství EU|BIC rozběhne ICUK v průběhu léta pod souhrnným označením ICUK Global.

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj

Doporučujeme