ICUK spolupracuje na novém programu pro kreativce

Patnáctka účastníků z celé České republiky se od poloviny října účastní pilotního běhu programu OVACE. Ten je určen začínajícím podnikatelům v kulturních a kreativních odvětvích.

Do Česka tento koncept přineslo Inovační centrum INION z Karlových Varů. Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK) se na tomto novém programu podílí záštitou, přičemž jedním z mentorů programu je i jeho odborník na startupy Jan Wedlich.

Ilustrační fotografie

Účastnící se během dvanácti on-line setkání dozvědí základní podnikatelské pojmy, v rámci skupinového mentoringu se pak společně zaměří na motivaci, financování a pracují na svém byznys plánu. „Program jsme přinesli do České republiky z Norska, kde jím úspěšně prošly již stovky začínajících podnikatelů. Protože se INION intenzivně věnuje podpoře kulturních a kreativních průmyslů, rozhodli jsme se jej věnovat právě kreativcům. Je tím pádem ideální například pro studenty uměleckých oborů, fotografy, designéry nebo třeba grafiky. Účastníky jsou lidé, kteří chtějí rozjet vlastní podnikání, postavit novou službu či produkt nebo třeba nastartovat nový kulturní projekt,“ upřesňuje Radka Murasová z karlovarského Inovačního centra INION.

„Jsme rádi, že se partnersky můžeme připojit k tomuto inovativnímu programu. Práce s kreativci je pro nás velmi důležitá a jsme rádi, že náš mentor Honza Wedlich si v tomto pilotním běhu prohloubí své zkušenosti s prací s touto specificky zaměřenou skupinou,“ říká Lucie Podrápská, která se v Inovačním centru Ústeckého kraje věnuje kulturním a kreativním průmyslům.    

Ilustrační fotografie

Program OVACE je unikátní, jak svým zaměřením na kreativce, tak i svou intenzitou. Kromě jednotlivých skupinových lekcí, mají účastníci také možnost individuálního mentoringu. Pro práci na podnikatelském plánu mají účastníci k dispozici digitální nástroj EMS (Entrepreneurship Management System), který je krok po kroku provádí jeho přípravou. Díky podpoře v rámci grantu z Norských fondů a EHP je účast pro účastníky zdarma.

Rozvojový program pro kulturní a kreativní odvětví organizuje Inovační centrum INION ve spolupráci s norským partnerem Entreprenerdy.

Zdroj: Inovační centrum Ústeckého kraje

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj
• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Kreativní průmysly

Doporučujeme