Index Exportu: Vývoz se v náročné ekonomické situaci zatím drží

Květnová statistika vývozu překvapila výrazně vyšším než predikovaným meziročním tempem.

Na něm mělo hlavní podíl svižné dohánění předchozích výpadků výroby v automobilovém sektoru – v červnu objem produkce osobních automobilů již dosáhl úrovně z června 2019.

Zdroj: Výpočet Raiffeisenbank ve spolupráci s Asociací Exportérů, data k 29. 07. 2022. Pozn.: Údaje do května 2022 odpovídají zveřejněné statistice národního vývozu ČSÚ, od května 2022 je to prognóza IE.

„Přicházející data vytváří pro výhled vývoje exportu v nastávajících pěti měsících smíšený obrázek,“ upozorňuje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank. Pozitivně lze hodnotit oživení nových zahraničních průmyslových zakázek v květnu o téměř 4 % meziměsíčně, zlepšení hodnocení stavu zásob a snížení cenových tlaků ve výrobě, které lze pozorovat na globálním komoditním trhu.

Podle posledního vydání Ifo indexu se směrem dolů vydala i očekávání vývoje cen ve výrobě. „Obavy z dalšího vývoje cen, propad důvěry spotřebitelů i firem napříč klíčovými ekonomikami světa převálcují výše zmíněné signály naděje,“ upozorňuje Horská a pokračuje: „Ani doma nepanuje optimistická nálada. Ekonomický výhled mezi českými výrobci se zhoršuje a index nákupních manažerů dokonce sklouznul pod hranici 50 bodů označující kontrakci aktivity. Z blízkého zahraničí není dobrou zprávou upadající tempo německých továrních objednávek ani červnový pokles tamní průmyslové produkce.“

Z více globálního pohledu pak na horizontu nadále přetrvávají těžko kvantifikovatelná geopolitická rizika. „Na pozadí mixu částečně pozitivních, ale převážně negativních indikátorů, se predikce Indexu Exportu přesouvá z relativně příznivého tempa pro příští dva měsíce až do meziročního poklesu během podzimních měsíců,“ uzavírá ekonomka Horská.

Index Exportu je unikátní nástroj umožňující predikci vývoje výkonnosti českého exportu v několikaměsíčním předstihu na základě řady statistických dat a vybraných předstihových indikátorů. Jeho aktuální podoba vznikla jako výsledek prohloubení spolupráce mezi Raiffeisenbank a Asociací exportérů. Do indexu jsou zahrnuty následující parametry: index nákupních manažerů Eurozóny PMI, reálný efektivní kurz koruny vůči euru očištěný o inflaci v průmyslu, německé průmyslové zakázky a české zakázky ze zahraničí. V rámci sestavování Indexu jsou rovněž jednou za čtvrtletí dotazováni čeští exportéři na jejich očekávání ohledně budoucího vývoje exportu.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme