Indie představuje pro jihočeské textilní firmy nové obchodní příležitosti

Indie je nekonečná ekonomická příležitost. Vyplývá to z již druhého setkání zástupců Jihočeské hospodářské komory a jihočeských textilních firem s indickým velvyslancem Hemantem H. Kotalwarem, které proběhlo v květnu na půdě písecké knihovny.

Zástupci zúčastněných firem se shodují, že největší potenciál spolupráce vidí v zajištění dodávek potřebného materiálu či zajištění pracovních sil.

Indie je z nekonečná ekonomická příležitost | Jihočeská hospodářská komora

„Jsme „malá” ekonomika, která vždy byla založena na spolupráci, sdílení technologií a exportu. Obousměrná spolupráce se světem je pro nás životně důležitá. Indie je z našeho pohledu nekonečná ekonomická příležitost. Jen hlavní město Dillí má téměř dvakrát více obyvatel než celá ČR. Získání přímého kontaktu na konkrétní podnikatele, navíc s podporou místních politiků, je pro naše podnikatele obrovská výhoda,“ říká Vladimír Homola, místopředseda představenstva Jihočeské hospodářské komory (Jhk), který se setkal s indickým velvyslancem Hemantem H. Kotalwarem a jihočeskými firmami na kooperačním jednání v Písku. Vladimír Homola také upozorňuje, že jihočeské textilní firmy již obchodují například s Pákistánem, Mongolskem, Tureckem i Čínou. Spolupráci s Indií proto podle něj všechny zúčastněné firmy vidí jako budoucnost.

Zdenka Novotná z firmy ELKOTEX, s.r.o. vidí možnost potenciálu pro spolupráci v oblasti dodávek materiálu: „Nedávno jsme oslavili 30 let svého působení a za tu dobu jsme se museli jako rodinná firma vypořádat s mnoha výzvami, jako byl mimo jiné i nedostatek materiálu v době covidu. Velký potenciál proto vidíme právě v možném propojení na indické dodavatele kvalitních materiálů,“ uvádí Zdenka Novotná.

Indie je z nekonečná ekonomická příležitost | Jihočeská hospodářská komora

Indický velvyslanec Hemant H. Kotalwar, který zavítal na půdu Jihočeské hospodářské komory již podruhé, zdůraznil v rámci proběhlého jednání, že považuje Českou republiku za technologický vyspělou zemi a vidí zde velký potenciál pro spolupráci, a to především v oblasti dodavatelsko-odběratelských řetězců, technických textilií či vývozu a dovozu surovin.

Vyzdvihl také oboustrannou výměnu zkušeností a posílení spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje. Indie je velmi závislá na textilním průmyslu. Textilní výroba se v posledních letech stala jedním z nejrychleji se rozvíjejících odvětví v indické průmyslové výrobě, kde pracuje až 50 milionů obyvatel. V současné době ale prožívá nelehké časy, a to z důvodu klimatických změn, které sebou přináší úpravy ve výrobě, technologické změny a jejich vliv na uhlíkovou stopu.

Jihočeským firmám se dle Vladimíra Homoly otevírá možnost pro navázání nových obchodních vztahů a spolupráci: „Tato země nejenže nepředstavuje bezpečnostní riziko, ale je i seriózní partner s moderními technologiemi a obrovským trhem, kde naši podnikatelé mohou zahájit oboustranně výhodnou a bezpečnou spolupráci. Návštěva samotného velvyslance této silné a úspěšné země v Písku je toho důkazem. Indie je navíc označována jako největší demokracie světa, a proto tuto zemi považuji za našeho přirozeného partnera.“

Indie je z nekonečná ekonomická příležitost | Jihočeská hospodářská komora

Indickou delegaci a zástupce jihočeských firem z textilního a oděvního průmyslu přivítal 16. května na půdě písecké knihovny spolu se zástupci Jhk také starosta města Michal Čapek, který zdůraznil textilní tradici spjatou s městem Písek, kde dodnes působí významné textilní společnosti.

Indický velvyslanec představil základní údaje a příležitosti indického trhu pro české firmy. Mezi hlavní témata diskuse patřilo posílení bilaterální česko-indické kooperace, propojení na dodavatele vstupních materiálů pro textilní průmysl v Jihočeském kraji, velmi rezonovalo také téma nedostatku pracovních sil. Jihočeské textilky, které se setkání účastnily, vidí největší potenciál spolupráce právě v zajištění dodávek potřebného materiálu či případné výpomoci v rámci zajištění pracovních sil.

„Počty lidí, kteří mohou každý rok z těchto zemí přijet pracovat do Česka, jsou ovšem velmi nízké. Jejich zaměstnání brání kvóty a byrokracie. Je proto potřeba diskutovat o těchto věcech na vládní úrovni, jinak hrozí oslabení hospodářského růstu země,“ upozornil Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory.

Indický velvyslanec navštívil Jihočeský kraj již podruhé, nejprve to bylo v březnu tohoto roku, kdy spolu se zástupci Jihočeské hospodářské komory navštívili prostory strojírenského holdingu MOTOR Jikov Group a.s., Vysokou školu technickou a ekonomickou, a nakonec prostory Jihočeské hospodářské komory, kde se jednalo o další možné spolupráci.

V rámci navazujícího květnového setkání v Písku pozval indický velvyslanec jihočeskou delegaci na podnikatelskou misi do Indie, která by tak mohla být dalším navazujícím krokem této počínající spolupráce. Po mítinku v písecké knihovně se indická delegace přesunula na prohlídku společnosti KVALITEX Písek s.r.o., kde je majitel Josef Handrejch provedl výrobními prostory.

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme