Indie: V průmyslové zóně Bengalúru bude mít český byznys svůj areál

Vzbudit zájem českých podnikatelů o indický trh a usnadnit jejich byznys v druhé nejlidnatější zemi světa má Český průmyslový klastr (CIC). Areál, kde by fungovaly výhradně české firmy, bude vybudován v průmyslové zóně v Bengalúru.



Český průmyslový klastr (CIC), který je projektem Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR), byl představen na semináři na Mezinárodním strojírenském veletrhu (MSV) v Brně. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) klastr podporuje, stejně jako expanzi českých společností do zahraničí.

Tuzemský trh není příliš velký, evropský je relativně nasycený. S růstem malých a středních podniků chce stát Čechům usnadnit vstup na třetí trhy. Čeští podnikatelé mohou díky podobným projektům získat nové zákazníky, současně se zvyšuje povědomí o České republice a roste zájem o tuzemské výrobky. Expanze firmy do zahraničí přináší inspiraci, inovace a modernější výrobky. Světový technologický vývoj se také promítá do tuzemské výroby.

Pilotní projekt podpory českého byznysu v zahraničí

„Indie je druhou nejlidnatější zemi světa s fungující tržní ekonomikou, s kterou má ČR tradiční obchodní vztahy. Přesto se vzájemný obchodní obrat pohybuje na relativně nízké úrovni v hodnotě 1,5 miliardy amerických dolarů ročně. Možnosti, které oba trhy nabízejí, se nevyužívají zdaleka tak, jak by mohly. Situaci má pomoci zlepšit připravovaný Český průmyslový klastr,“ potvrzuje vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

„Může se jednat o pilotní projekt podpory našich investorů v zahraničí,“ dodává Havlíček.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR pomáhá českým podnikatelům zorientovat se na indickém trhu a uskutečnit tam první kroky už nějakou dobu. V indickém Bengalúru funguje od roku 2017 Český inkubátor, který kromě kancelářských prostor nabízí právní konzultace a služby agentury CzechTrade. Připravovaný klastr povyšuje zmíněné služby na další úroveň. Zaznělo to i na jednání ministra Havlíčka s náměstkem ministra těžkého strojírenství Indie A. R. Sihagem během MSV 2019 v Brně.

„Po vybudování inkubátoru pro start českých firem v Indii jsme se pustili do ještě náročnějšího řešení podpory našich exportérů. V moderní průmyslové zóně u tohoto světově nejdynamičtěji se rozvíjejícího města chceme vybudovat cely areál pro české podnikání v Indii,“ přibližuje člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) Libor Musil.

„V areálu by fungovalo několik firem a postupně by se rozšiřoval tak, jak firmy budou do Indie přicházet. V první etapě můžeme českým podnikatelům nabídnout sdílení výrobních, skladovacích prostor na ploše 5000 m2 a za dobrých podmínek. Sdílení areálu šetří náklady a pomáhá správnému fungování. Není čas ztrácet čas. Naše firmy jsou právě nyní v Indii vítány a míří k nim podpora jak od české, tak od místní indické vlády,“ doplňuje Musil.

• Teritorium: Asie | Indie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme