Indonésie nabízí českým firmám řadu obchodních příležitostí

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa navštívil ve dnech od 5. do 9. prosince 2022 Indonésii. Jednal s ministryní zahraničních věcí Retno Marsudi a vystoupil s projevem na 15. Bali Democracy Forum.

S ministryní Retnou Marsudi hovořil o aktuálních mezinárodních otázkách, zejména o ruské agresi na Ukrajině, situaci v Myanmaru, aktivitách předsednictví České republiky v Radě EU vůči Indo-Pacifiku, i agendě summitu EU-ASEAN v Bruselu a nadcházejícím předsednictví Indonésie v ASEAN.

Ilustrační fotografie

Vystoupení náměstka Tlapy na Bali Democracy Forum, kde bylo zastoupeno 130 zemí, bylo věnováno oslabování demokracie ve světě. Náměstek připomenul principy demokracie, principy Charty OSN, včetně záruk teritoriální integrity a odsoudil porušování mezinárodního práva ze strany Ruska. Zmínil také praktické aktivity, které povedou k posílení důvěry v demokracii.

S vedením Indonéské obchodní komory KADIN v Jakartě projednal obchodní příležitosti českých firem v relaci v oblasti modernizace dopravní infrastruktury, v zemědělství, zdravotnictví, obranném průmyslu, i při výstavbě nového hlavního města.

Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Na Indonéské univerzitě náměstek Tlapa představil Strategii České republiky k Indo-Pacifiku a diskutoval se studenty o české zahraniční politice během českého předsednictví v Radě EU.

Na závěr návštěvy se setkal s českými krajany žijícími dlouhodobě na Bali, zahájil fotografickou výstavu k českému předsednictví v Radě EU a jednal s honorárním konzulem ČR v Sanuru, Idou Gedem Bagusem Sidhartou Putrou.

V rámci Bali Democracy Forum náměstek Tlapa během pracovního oběda s generálním ředitelem Ministerstva zahraničních věcí Indonésie pro Evropu a Ameriku Umarem Hadim podpořil další kroky k realizaci sjednaných zakázek českých firem v Indonésii a vyzdvihl význam sjednání Dohody o volném obchodu mezi Indonésií a Evropskou unií.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Jakartě (Indonésie).

• Teritorium: Asie | Indonésie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme