Inflace zvolňuje, v červenci byla nižší než čekal trh i ČNB

Meziroční růst spotřebitelských cen byl v červenci 17,5 procenta. Centrální banka přitom čekala výrazně vyšší růst o 18,8 procenta. Záblesk naděje dává zejména zpomalení inflace při porovnání posledních měsíců.

„Spotřebitelské ceny v červenci pokračovaly v meziročním růstu. Ten dosáhl hodnoty 17,5 %. Oproti minulému měsíci ceny vzrostly o 1,3 %, což byl nejmírnější meziměsíční nárůst od letošního února,“ uvádí Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu. Meziměsíční růst cen tak byl jen o 0,3 procentního bodu vyšší než v červnu.

Meziroční srovnání spotřebitelských cen není tolik vypovídající, pozitivní trend naznačuje hlavně srovnání posledních měsíců.

„Po dlouhé době tak cenový růst překvapil na straně nižší než očekáváné inflace, což platí i pro prognózu České národní banky, která pro červenec předpokládala meziroční růst o 18,8 %… Nakonec se tedy nenaplnily nejčernější expertní odhady, podle nichž měla inflace meziměsíčně přidat až takřka tři procenta. Růst cen energií mezi červnem a červencem totiž nebyl tak vydatný, aby takový meziměsíční nárůst způsobil,“ připomíná hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Spotřebitelé přestávají tolerovat zdražovací mánii

I hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil vidí vývoj inflace jako pozitivní překvapení, když přinesla pokračování trendu nastaveného červnem, tedy zpomalování meziměsíčního tempa zdražování. „To sice nadále dosahuje z historického pohledu nepříjemně vysoké hodnoty, ovšem pozorované uklidňování již patrně nebude náhodné. Z významných kategorií cenový růst zpomalil prakticky všude, s výjimkou rekreací, které ovšem v období dovolených zdražují standardně. Zdá se tedy, že pod tíhou růstu nákladů na základní životní potřeby a propadu spotřebitelské nálady čeští obchodníci již narážejí na limit ochoty spotřebitelů tolerovat zdražovací mánii,“ uvádí analytik.

Některé společnosti využily růst cen k navýšení marží, spotřebitelé ale začínají šetřit.

Směrodatnou statistikou v aktuální situaci je podle něj zejména tempo zdražování na meziměsíční bázi, jelikož není zkreslováno porovnáváním s nesrovnatelným loňskem.  „Zde dominují rekreace a kultura (5,5 %), což ale vyplývá ze standardního sezónního efektu období letních dovolených. Na druhé místo se poněkud nezvykle dostalo bytové vybavení (1,8 %). Následují pak potraviny (1,5 %), které ovšem vykázaly poměrně znatelné uklidnění, když ještě o měsíc dříve hlásily 2,2 % a poté stravování a ubytování (1,4 %), kde taktéž došlo oproti červnu k uklidnění. Překvapením měsíce pak podle nás je oddíl bydlení, kde navzdory červencovému zdražení významných dodavatelů energií ceny narostly pouze o 1,1 %, zatímco o měsíc dříve šlo o 1,8 %,“ pokračuje Vít Hradil.

Vrchol inflace je ještě před námi

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka je však radost ze zploštění inflačního vývoje předčasná. „Vrchol má spotřebitelská inflace stále před sebou a již v srpnu dojde k výraznějšímu nárůstu směrem k 20 % s ohledem na další růst cen elektřiny a plynu pro domácnosti,“ míní Novák. „Zřetelnějšího zpomalení inflace se však dočkáme nejdříve na začátku příštího roku. Pro letošní rok je nutné počítat se souhrnnou inflací v rozmezí 16 – 17 %,“ dodává.

Zdroje: ČSÚ, analytici

 

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod | Ostatní | Průmysl | Služby

Doporučujeme