Iniciativa pro radikální zlepšení zásobování obyvatel potravinami

Novou možnost online nákupu potravin, léků a drogerie pro všechny obyvatele Česka nazvanou Nakupbezpecne.cz představuje inicitiava pro radikální zlepšení zásobování obyvatel potravinami. Zároveň nabízí kamenným obchodům bezplatné využití technologie velkých online prodejců. To vše s cílem zmírnit rizika nákazy zákazníků i zaměstnanců kamenných obchodů a současně zmírnit nepříznivé ekonomické dopady aktuálních bezpečnostních opatření na firmy a podnikatele.

Aktuální kapacita online obchodů nedostačuje a malé obce, až na výjimky, nemají možnost online nákupu vůbec. Iniciativa NakupBezpecne.cz tak nabízí všem obchodníkům s potravinami okamžitou možnost založit si jednoduše svůj online obchod. Jak to probíhá? Obchodník se zaregistruje do platformy NakupBezpecne.cz a zadá svůj sortiment a ceny. Zákazník nakoupí a zaplatí bezkontaktní platbou přes internet. Vybere si přitom takový čas vyzvednutí nákupu, aby se při této aktivitě s dalšími zákazníky pokud možno nesetkal. Přichystaný nákup si pak může vyzvednout osobně, nebo si ho nechá doručit kurýrem až domů.

Vznik platformy NakupBezpecne.cz inicioval Tomáš Čupr (zakladatel Slevomatu, Dáme jídlo a Rohlik.cz) a technologii do projektu poskytl Rohlik.cz. Základní misi projektu Tomáš Čupr vysvětluje takto: „Lidé po celém Česku budou mít k dispozici bezpečný online prodej potravin, léků a drogerie. Malé obchody dostanou bezplatně technologie velkých online prodejců a zmírní tak riziko nákazy svých zaměstnanců. A zároveň tak zmírní nepříznivé ekonomické dopady na své podnikání“. Projekt má podporu MPO a SOCR. 

„Projekt NakupBezpecne.cz je ukázkou toho, jak se velmi dobře vypořádat s mimořádnými opatřeními, která bylo nezbytné přijmout v kontextu s pandemií koronaviru a ochranou zdraví a bezpečí lidí. On-line nakupování lze jednoznačně doporučit, efektivní využívání moderních informačních a komunikačních technologií je cestou, která už dříve byla velmi důležitá a v ČR dobře nastartovaná, teď za stávajícího nouzového režimu je naprosto klíčová,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku Silvana Jirotková.

Služba vznikla díky týmu CovPoint, který je součástí čerstvě spuštěné platformy www.spojujemecesko.cz, kde se potkává nabídka s poptávkou. Platforma má v budoucnu sloužit jako rozcestník služeb, aktivit a informací, na kterých stát spolupracuje s odbornou veřejností, průmyslem, univerzitami a komunitami.

Projekt NakupBezpecne.cz dnes startuje pro prodejce potravin, léků a drogerie. Aby se zmírnily ekonomické dopady aktuálních opatření i u obchodníků s dalším zbožím, jsou inciátoři s týmem spolupracovníků připraveni projekt dále rozšiřovat i do jiných kategorií.

• Témata: Koronavirus
• Oblasti podnikání: Maloobchod | Obchod

Doporučujeme