Inkubátor ESA BIC Czech Republic podpoří nové projekty

V rámci až dvouleté inkubace získají vybrané projekty finanční podporu ve výši 50 tisíc euro a další výhody včetně využívání značky Evropské kosmické agentury (ESA). Posílat přihlášky můžete už jen do 31. 3. 2023.

Do projektu se mohou přihlásit inovátoři, studenti, spin-off firmy nebo startupy do stáří 5 let, které v rámci svého nápadu nebo produktu prokážou napojení na vesmírné technologie. Ať už se bude jednat o tzv. downstream, tedy využívání kosmických technologií a družicových dat na Zemi, nebo tzv. upstream, vývoj technologií nebo systémů fungujících ve vesmíru.

Zdroj: CzechInvest

„Vesmírné technologie mají neuvěřitelný potenciál i na zemi, což si mnozí z nás stále neuvědomují. Na úspěšné startupy, které projdou odbornou komisí, čeká nejenom finanční podpora ve výši 50 tisíc euro, ale především technologický a byznysový mentoring a konzultační a administrativní podpora pro rozvoj podnikání a mezinárodní PR a využívání značky ESA po dobu až dvou let,“ říká inkubační manažerka Marie Němečková.

Inkubací prošlo či prochází už více než 45 startupů. Jejich zaměření je různé – přes využívání dat z pozorování Země v různých oblastech, např. v zemědělství (World from Space, Big Terra, ECOTEN Urban Comfort), využívání satelitní navigace při práci s drony (Dronetag, FlyinDiamonds), simulace misí v extrémních podmínkách a do budoucna na jiných planetách (ICEE.Space, Hydronaut, Entrant, Vrgineers), výroba družic a stratosférických balónů (Spacemanic, Stratosyst) nebo výroba kol vyvinutých ze speciálních karbonových vláken využívaných pro družice (Festka).

Česká technologie chce dobýt svět, k hranici vesmíru může startovat z kontejneru

Přihlásit se můžete i vy na webové stránce www.esa-bic.cz, kde naleznete také více informací o podpořených startupech i samotném projektu. V případě otázek nás kontaktujte na esabic@czechinvest.org.

• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Kosmický průmysl | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme