Inovativní střešní panel je zároveň nosným prvkem a střešní krytinou

Odborníkům z Katedry stavebnictví Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích se podařilo vyvinout speciální střešní betonový panel, který je výstupem projektu MPO IV ABA STAKO.

Železobetonový panel by měl tvořit nosnou konstrukci střechy a zároveň střešní krytinu, což je unikátní architektonicko-konstrukční řešení, které je v souladu s moderními trendy využití pohledových betonů v pozemním stavitelství.

Ilustrační fotografie

Na projektu MPO IV ABA STAKO spolupracuje Katedra stavebnictví VŠTE ve spolupráci se společnostmi SLOUPÁRNA Majdalena s.r.o. (jediný výrobce betonových sloupů z předpjatého betonu v České republice) a STACHEMA CZ s.r.o. (přední výrobce a dodavatel kompletního sortimentu stavební chemie, materiálů pro povrchové úpravy fasád, chemických přípravků a speciálních hmot).

„V projektu se řešil konstrukční a statický návrh panelu včetně skladeb a detailů, výrobní dokumentace, dále posouzení tepelné techniky, návrh a optimalizace UHPC betonové směsi pro výrobu těchto panelů a v neposlední řadě výroba formy a vybetonování segmentu panelu,“ doplňuje k projektu Ing. Pavel Kovács, Ph.D., odborný asistent Katedry stavebnictví VŠTE.

Inovativní střešní panel | VŠTE

Projekt probíhal od září 2022 do května 2023. Výstupem byla výroba zkušebního panelu, který si můžete prohlédnout na fotografii u článku. Vyrobený prototyp má rozměry 1,5 m × 1,0 m × 0,6 m a jeho hmotnost je cca 600 kg. Nyní bude panel vystaven v kampusu na Okružní Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích.

„Cílem zadavatele je vyrobení funkčního vzorku s následnou sériovou výrobou. V současné době pracujeme na přípravě navazujícího projektu, který by měl vézt k těmto cílům,“ dodává Kovács.

Redakčně upravená tisková zpráva Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích

Doporučujeme