Instalace českých sklářů zdobí knihovnu v kazachstánském hlavním městě

České sklářské umění zaznamenalo další významný úspěch v Kazachstánu. Dvě instalace české sklářské a designérské společnosti Lasvit zdobí nově vybudované multifunkční centrum – Knihovnu prvního prezidenta Kazachstánu v hlavním městě Nur-Sultanu.

Prezidentská knihovna je jedním z největších stavebních projektů realizovaných v Nur-Sultanu v současné době a slouží jako multifunkční centrum nacházející se ve vládní části města.

Společnost Lasvit dodala na zakázku objednavatele rozměrnou modro-stříbrnou hvězdu do hlavního sálu budovy a též světelnou instalaci nad schodištěm, prezentující krásu českého křišťálu. Obě díla jsou důkazy schopností českých sklářů skloubit kvalitní tradiční řemeslné zpracování s moderními designovými návrhy, a tvoří dominantní prvek interiéru prestižních oficiálních prostor v hlavním městě země.

Společnost Lasvit v minulosti dodávala sklářské projekty do řady významných objektů v Kazachstánu, mimo jiné do hotelu St Regis Astana a Hilton Garden Inn, budovy Astana Ballet nebo do vyhlídkové věži Baiterek. Nová budova Knihovny prvního prezidenta Nursultana Nazarbajeva je propojena s původní ikonickou stavbou prezidentského centra, které je dílem světově proslulého architekta Normana Fostera.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Nur-Sultanu (Kazachstán). Autor: Luboš Joza, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Sklo

Doporučujeme