Investice Bavorska do výstavby nemocnic příležitostí pro české firmy

Bavorsko investuje mezi lety 2022 a 2025 celkem 346 milionů eur do výstavby nemocnic, především ve venkovských oblastech. Cílem je modernizace a zkvalitnění bavorského zdravotnictví ve všech regionech.

Tento velký investiční projekt bude vyžadovat různé druhy prací a nákup vybavení, což představuje příležitost pro české firmy.

Ilustrační fotografie

Rozhodnutí takto investovat oznámil po jednání bavorské vlády ministr zdravotnictví Klaus Holetschek. Modernizaci a výstavbu bavorských nemocnic označil za předpoklad pro zachování kvalitní zdravotní péče v celém Bavorsku. Investice do zdravotnictví patří k prioritám bavorské vlády, v posledních deseti letech bylo přiděleno na výstavbu a modernizaci nemocnic 5 miliard eur. Podle bavorského ministra financí Alberta Fürackera se proto tato investice bude realizovat i přes nepříznivý ekonomický vývoj způsobený koronavirovou pandemií.

Investiční balíček obsahuje 14 stavebních projektů ve všech bavorských regionech, 60 % ze všech prostředků půjdou na projekty mimo velká města. Tyto projekty mají přispět k dalšímu zvyšování kvality lůžkové péče v Bavorsku. Několik z těchto staveb se bude realizovat v obcích a městech v příhraničních oblastech.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

K největším projektům nedaleko od hranic patří stavba budovy všeobecné medicíny nemocnice v Landshutu (region Dolní Bavorsko, 130 kilometrů od hranic) ve výši 34,55 milionu eur, novostavba kliniky Asklepios v Oberviechtachu (region Horní Falc, 30 kilometrů od hranic) a stavba kliniky psychosomatické medicíny v Parsbergu (region Horní Falc, 110 kilometrů od hranic) v hodnotě 11,50 milionu eur.

Plánovaná výstavba a modernizace nemocnic bude vyžadovat různé typy architektonických, zemských a stavebních prací. Dále bude potřeba vybavit nové nemocnice mimo jiné mobiliářem, zdravotnickými přístroji a pomůckami, elektronickými přístroji, hygienickými pomůckami a oblečením a obuví pro zdravotníky. Proto tento investiční projekt představuje atraktivní příležitost pro české firmy z různých odvětví, např. pro stavební firmy, architektonická studia, či výrobce nábytku, zdravotnické techniky, elektroniky a zdravotnického oblečení a obuvi.

Generální konzulát v Mnichově bude sledovat vypisování tendrů na tyto projekty. Poskytne pomoc českým firmám se zjišťováním dalších informací ohledně zakázek a s kontaktováním institucí a obchodních partnerů.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Mnichově (Německo). Autor: Petr Janoušek.

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí

Doporučujeme